Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να πεις συγγνώμη και πρέπει να την εκμεταλλευτείς!

20:22 14/11/2020 - Πηγή: iPop

Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει ότι όταν πεινάμε συμπεριφερόμαστε κάπως.. αλλόκοτα! Μπορεί να εκνευρίζεσαι πιο εύκολα ή μπορεί να μην μπορείς να συγκεντρωθείς εύκολα. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν εκπληκτικό τρόπο που η πείνα μας επηρεάζει: Μας κάνει να έχουμε πιο ελαστική ηθική.

Περίμενε, θα σου εξηγήσουμε ακριβώς τι εννοούμε. Η έρευνα αυτή, την οποία ηγήθηκε η Carmen Vicario, διερεύνησε πώς η πείνα μπορεί να επηρεάσει

την ηθική μας. Προηγούμενη έρευνα είχε ανακαλύψει ότι όταν βλέπουμε ταινίες που καταπατούν τα ιδεώδες μας μας κάνει να τρώμε λιγότερο. Δηλαδή, όταν βλέπουμε πράξεις τις οποίες δεν εγκρίνουμε η όρεξή μας κόβεται. Τα καλά νέα είναι ότι η νέα έρευνα σου δείχνει ακριβώς τον τρόπο του πως θα σε συγχωρέσει κάποιος για το λάθος που έκανες!

Η έρευνα αυτή ήθελε να εξετάσει το αντίστροφο: Όταν πεινάμε μειώνονται οι ηθικοί φραγμοί μας;

Στην έρευνα συμμετείχαν 53 άτομα, τα οποία τα χώρισαν σε 2 ομάδες. Στο πρώτο γκρουπ οι ερευνητές τους ζήτησαν να μην φάνε τίποτα για 12 ώρες. Έπειτα οι “πεινασμένοι” συμμετέχοντες έπρεπε να διαβάσουν μια σειρά από ηθικά διλήμματα.

Αφού διάβασαν αυτά τα διλήμματα οι συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσουν την ανηθικότητα όσων διάβασαν, και να υποδείξουν το ποσοστό απόρριψης για τις ενέργειες των χαρακτήρων. Επίσης, συμπλήρωσαν μια αναφορά για να αναφέρουν την πείνα που ένιωθαν.

Έπειτα, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες φαγητό. Αφού έφαγαν, οι συμμετέχοντες διάβασαν και άλλα ηθικά διλήμματα και βαθμολόγησαν την ανηθικότητα των χαρακτήρων.

Την ίδια διαδικασία ακολούθησαν και οι συμμετέχοντες στο δεύτερο γκρουπ, όμως αυτοί φάγανε πρώτα και μετά διάβασαν και βαθμολόγησαν τα ηθικά διλήμματα που δόθηκαν στο πρώτο γκρουπ.

Οι ερευνητές βρήκαν κάτι ενδιαφέρον: Οι “πεινασμένοι” συμμετέχοντες μπορούσαν να συγχωρήσουν πιο εύκολα”.

Οι “πεινασμένοι” συμμετέχοντες συγχώρεσαν πιο εύκολα τους χαρακτήρες που έκαναν κάποιο ηθικό παράπτωμα. Το ποσοστό συγχώρεσης ήταν μεγαλύτερο σε αυτούς που πεινούσαν περισσότερο. Αυτοί που είχαν φάει πρόσφατα είχαν πιο επιθετική συμπεριφορά.

Όταν πεινάμε, αποκτάμε μια ηθική ελαστικότητα. Η ηθική, όπως λένε οι ερευνητές, είναι μια πολυτέλεια που μόνο όσοι έχουν ικανοποιήσει τις ανάγκες τους μπορούν να αντέξουν.

Οι ερευνητές κατέληξαν: «Εάν θέλεις να ζητήσεις συγγνώμη για κάτι που έχεις κάνει, βεβαιώσου ότι θα το κάνεις πριν το πρωινό».

Εμείς από την άλλη θα σου ευχηθούμε αν έχεις κάνει κάτι και θες να ζητήσεις συγγνώμη κάντο! Αλλά μόνο αν το εννοείς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να πεις συγγνώμη και πρέπει να την εκμεταλλευτείς! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα