Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι δεν πίνεις αρκετό νερό

11:25 30/6/2020 - Πηγή: iPop

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι με νερό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που μπορεί να αρνηθεί ότι μερικές φορές, ένα απλό ποτήρι νερό μπορεί να είναι πιο ικανοποιητικό από ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι με αναψυκτικό. Παρόλα αυτά, πάρα πολλοί από εμάς δεν πίνουμε αρκετό νερό καθημερινά. Βγάζοντας απ’ την καθημερινότητά σου τον πιο φυσικό πόρο του κόσμου, βλάπτεις συνεχώς το σώμα σου. Ποια είναι, όμως, τα σημάδια ότι δεν πίνεις νερό όσο θα έπρεπε;

Τα σημάδια
ότι δεν πίνεις νερό και κινδυνεύεις με αφυδάτωσηΤο στόμα σου είναι ξηρό. Κάθε φορά που αισθάνεσαι μία άσχημη αίσθηση στο στόμα σου, προφανώς θα πιεις κάτι υγρό. Αλλά τα ζαχαρούχα ποτά είναι μόνο μια προσωρινή λύση σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Το πόσιμο νερό λιπαίνει τις μεμβράνες βλέννας στο στόμα και το λαιμό σου, οι οποίες θα συνεχίσουν να κρατούν το στόμα σου υγρό με σάλιο πολύ μετά από αυτή την πρώτη γουλιά.Το δέρμα σου είναι ξηρό. Το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σου, οπότε φυσικά πρέπει να παραμείνει ενυδατωμένο. Στην πραγματικότητα, το ξηρό δέρμα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια πλήρους αφυδάτωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Η έλλειψη νερού σημαίνει έλλειψη ιδρώτα, η οποία οδηγεί στην ανικανότητα του οργανισμού να ξεπλένει την περίσσεια βρωμιά και έλαιο που συσσωρεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.Τα μάτια σου είναι στεγνά. Μέχρι τώρα θα πρέπει να είναι σαφές ότι το πόσιμο νερό επηρεάζει περισσότερο από το στόμα και το λαιμό σου. Όμως, η έλλειψη πρόσληψης νερού οδηγεί και σε ξηρά μάτια.

PexelsΒιώνεις πόνο στις αρθρώσεις. Οι δίσκοι της σπονδυλικής σου στήλης αποτελούνται από περίπου 80% νερό. Διατηρώντας το σώμα σου ενυδατωμένο, εξασφαλίζεις ότι οι αρθρώσεις σου μπορούν να απορροφήσουν το σοκ από τις ξαφνικές κινήσεις, όπως το τρέξιμο, το άλμα ή την πτώση.Η μυϊκή σου μάζα μειώνεται. Οι μύες σου, επίσης, αποτελούνται κυρίως από νερό. Προφανώς, λιγότερο νερό στο σώμα σημαίνει λιγότερη μυϊκή μάζα. Το πόσιμο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια προπόνηση όχι μόνο σε κρατά ενυδατωμένο και άνετο, αλλά και φέρνει νερό στα σωστά σημεία του σώματός σου και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονής και πόνου που σχετίζονται με την άσκηση και την άρση βαρών.Μένεις άρρωστος περισσότερο καιρό. Το πόσιμο νερό επιτρέπει στο σώμα σου να αποβάλλει συνεχώς τις τοξίνες. Τα όργανα σου δουλεύουν για να φιλτράρουν τα συγκεκριμένα απορρίμματα όπως μια μηχανή, αλλά αν δεν τροφοδοτήσεις το μηχάνημα με νερό, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αυτό που συμβαίνει σε ένα αφυδατωμένο σώμα είναι ότι τα όργανα αρχίζουν να τραβούν νερό από αποθηκευμένες περιοχές όπως το αίμα σου, πράγμα που οδηγεί σε μια εντελώς νέα σειρά προβλημάτων.

Αισθάνεσαι κουρασμένος. Όταν ένα σώμα είναι αφυδατωμένο, “δανείζεται” νερό από το αίμα σου. Η έλλειψη σωστά ενυδατωμένου αίματος οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου που μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Φυσικά, η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε υπνηλία και κόπωση.Βιώνεις το αίσθημα της πείνας. Όταν είσαι αφυδατωμένος, το σώμα σου μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται ότι χρειάζεται κάποιο φαγητό. Αυτό συμβαίνει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, και από την μια μέρα στην άλλη όταν ξυπνάς λαχταράς το μεσημεριανό σνακ.Αντιμετωπίζεις πεπτικά προβλήματα. Χωρίς την κατάλληλη ενυδάτωση, η ποσότητα και η ισχύς της βλέννας μειώνεται, επιτρέποντας στο οξύ του στομάχου να δημιουργήσει μερικές σημαντικές βλάβες στα εσωτερικά σου όργανα. Αυτό οδηγεί σε αυτό που συνήθως αναφέρουμε ως καούρα και δυσπεψία.Βιώνεις την πρόωρη γήρανση. Η ποσότητα νερού που διατηρεί το σώμα σου μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία σου. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι, καθώς μεγαλώνεις, θα πρέπει να αυξήσεις συνειδητά την πρόσληψη νερού. Ενώ η πρόωρη γήρανση είναι πιο εμφανής στο εξωτερικό, η βλάβη που προκαλεί στα εσωτερικά σου όργανα θα γίνει τελικά αισθητή με την πάροδο του χρόνου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης που δεν πρέπει ν’ αγνοήσεις

Photo: Freepik

Το άρθρο Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι δεν πίνεις αρκετό νερό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα