Αυτά που δεν κάνεις και σε αφήνουν εκτεθειμένο σε κινδύνους στο Ίντερνετ

18:32 9/2/2021 - Πηγή: iPop

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και παρά το ότι ο μαγικός online κόσμος είναι πλέον η καθημερινότητα όλων μας, οι κίνδυνοι στο Ίντερνετ παραμονεύουν και συχνά είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτούς χωρίς να το γνωρίζουμε.

Τι σημαίνει, όμως, ασφαλής πλοήγηση;

Σημαίνει ότι δεν είσαι εκτεθειμένος σε κινδύνους, όπως χάκερς, παραβίαση των προσωπικών σου δεδομένων, εγκατάσταση malware

στις συσκευές σου κι άλλες απειλές που υπάρχουν εκεί έξω.

Ο online κόσμος είναι όντως μαγικός, αλλά δεν είναι και τόσο ασφαλής όσο νομίζουμε. Πολλές φορές μπορεί ανυποψίαστος να θέτεις τις συσκευές σου και τα προσωπικά σου στοιχεία σε κίνδυνο. Φυσικά, δεν στα λέμε όλα αυτά για να σε τρομοκρατήσουμε, αλλά για να σε ενημερώσουμε. Γι’ αυτό παρακάτω θα δεις μερικές συμβουλές που καλό είναι να ακολουθείς για να διασφαλίσεις μια ασφαλή πλοήγηση.

Οι κίνδυνοι στο Ίντερνετ μπορούν να μείνουν μακριά από εσένα, αν ακολουθείς αυτά τα βήματα

Update στον browser και τα plugins

Τα προγράμματα περιήγησης είναι συχνά το πρώτο σημείο επαφής σου με το Διαδίκτυο, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείς. Οι προγραμματιστές κυκλοφορούν συχνές ενημερώσεις για να διασφαλίσουν ότι μπορείς να απολαμβάνεις τις νέες δυνατότητες που προσφέρει ο ιστός και βελτιωμένες ταχύτητες Πολλοί ιστότοποι έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν προγράμματα περιήγησης παλαιότερων εκδόσεων, λόγω προβλημάτων συμβατότητας και ασφάλειας.

Οι χάκερς συχνά στοχεύουν τρωτά σημεία σε browsers και γι ‘αυτό οι εταιρείες κυκλοφορούν συνεχώς updates για να διορθώσουν τυχόν ευπάθειες. Η εγκατάσταση των πιο πρόσφατων ενημερώσεων βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας της συσκευής σου.

Pexels

Αποκλεισμός pop-up παραθύρων

Ενώ τα αναδυόμενα παράθυρα στον υπολογιστή σου είναι αναπόφευκτα, τα pop-up παράθυρα στο πρόγραμμα περιήγησής σου μπορούν να απενεργοποιηθούν. Τα pop-ups ανοίγουν συνήθως νέα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης για την προώθηση διαφημίσεων και ενώ τα περισσότερα είναι απλά ενοχλητικά, μερικά μπορεί να περιέχουν malwares. Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης διαθέτουν φίλτρα που αποκλείουν αυτόματα τα αναδυόμενα παράθυρα και σου επιτρέπουν να δίνεις εσύ πρόσβαση για ένα pop-up εάν εμπιστεύεσαι το site.

Ad blocker

Tα ad blockers μπλοκάρουν έναν μεγάλο αριθμό διαφημίσεων στα sites, κάτι που είναι υπέροχο, αν και έχει ένα μεγάλο αντίκτυπο στα site που επισκέπτεσαι.

Οι περισσότεροι ιστότοποι πληρώνονται από διαφημίσεις με βάση τις εμφανίσεις, επομένως, εάν έχεις ένα πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων, αυτόματα δεν σου εμφανίζονται οι διαφημίσεις.

Αυτό που σου προτείνουμε να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις το ad blocker, αλλά να το κρατήσεις απενεργοποιημένο σε sites που αγαπάς και εμπιστεύεσαι, και ελπίζουμε μέσα σε αυτά να είναι και το iPop.gr!

Unsplash/rawpixel

Ενεργοποίησε το “do not track” στον browser σου

Πολλά προγράμματα περιήγησης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ενός αιτήματος “do not track” σε ιστότοπους που ζητούν να συλλέγουν ή να παρακολουθούν τα δεδομένα περιήγησής σου. Πολλά sites βέβαια δεν σέβονται αυτό το αίτημα και το αγνοούν. Αλλά το να ενεργοποιήσεις αυτό το χαρακτηριστικό είναι μια καλή αρχή.

Κάνε εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης και των cookies

Ακόμα κι αν τα sites αποφασίσουν να παρακολουθήσουν τα δεδομένα περιήγησής σου, μπορείς να περιορίσεις τον αντίκτυπο καθαρίζοντας τακτικά την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησής σου και διαγράφοντας τα ανεπιθύμητα cookie. Αυτό εμποδίζει τις διαφημίσεις να σε ακολουθούν σε ολόκληρο τον ιστό και μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι βλέπεις την τελευταία έκδοση μιας ιστοσελίδας.

Passwords

Χρησιμοποίησε μια έμπιστη εφαρμογή όπου μπορείς να αποθηκεύεις όλους τους κωδικούς σου, ώστε να σταματήσεις να βάζεις τον ίδιο κωδικό σε όλα τα accounts σου. Χρησιμοποίησε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς κι όχι την ημερομηνία γέννησής σου ή την επέτειο του γάμου σου!

Τα λάθη με το password που χρησιμοποιούμε και κάνουμε ΟΛΟΙ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτά που δεν κάνεις και σε αφήνουν εκτεθειμένο σε κινδύνους στο Ίντερνετ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα