Όταν το μέλλον αυτού του κόσμου μπορεί ελεύθερα να ρωτήσει και να ενημερωθεί. Η έρευνα που μας έδωσε ελπίδα

14:30 4/7/2022 - Πηγή: iPop

Στον απόηχο του μήνα υπερηφάνειας διάβασα μια εξαιρετική έρευνα όπου καθηγητές απάντησαν σχετικά με την πληροφορία που λαμβάνουν οι μαθητές για την LGBTQ+ κοινότητα. Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος της εφηβείας είναι αρκετά απαιτητική, γεμάτη απορίες, αναζητήσεις, ανάγκη για αποδοχή και ενσυναίσθηση. Στην εποχή του οργασμού της πληροφορίας που ζούμε σήμερα προφανώς ένας έφηβος και ένα παιδί θα βρει τις απαντήσεις που γυρεύει στο Internet. Πατάς το Google, ρωτάς: «Τι είναι αυτό…» και η απάντηση σου έρχεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ωστόσο

ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες νιώθουν συχνά σύνδεση με κάποιους καθηγητές που εμπιστεύονται και αν έχουν απορίες ίσως στραφούν σε εκείνους να τους λύσουν τις απορίες τους.

Μαθητές LGBTQ+ κοινότητας

Σύμφωνα με την έρευνα της GoStudent, που έγινε με τη συμμετοχή συνεργαζόμενων καθηγητών της, οι μισοί απ’ αυτούς απάντησαν πως οι μαθητές τους αισθάνονται άνετα να συζητήσουν μαζί τους για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού. Το 40% δεν γνώριζε την απάντηση ενώ μόνο το 10% είπε όχι.

Το 98,1% των καθηγητών θεωρούν ότι δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον, που προωθεί την ελευθερία έκφρασης των μαθητών/μαθητριών ως προς το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και αυτό είναι πραγματικά η ευχάριστη είδηση της ημέρας!

Το 79% είπε ότι τους έχει ζητηθεί από μαθητές/μαθήτριες υποστήριξη ή επιπλέον ενημέρωση για θέματα διαφορετικότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Pexels

Τα τελευταία χρόνια, η χρωματιστή σημαία κυκλοφορεί όλο και πιο συχνά στους δρόμους, στην τηλεόραση, στα social media. Μιλάμε για τη διαφορετικότητα και την ανάγκη για ισότητα από και προς όλους. Τα παιδιά μας, είναι πια πιο ενημερωμένα σε θέματα σεξουαλικότητας. Έχουν εικόνες και απορίες και γι’ αυτές οι απορίες είναι πολύ ευχάριστο το ότι βρίσκονται άνθρωποι, εκτός της οικογένειας και μάλιστα στο σχολικό περιβάλλον, να τις λύσουν.

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για την ομοφοβία;

Τι σημαίνει για σένα ο όρος «Διαφορετικότητα, συμπερίληψη και ισότητα»; Θα ήθελες να δεις κάποιες απαντήσεις καθηγητών;«Η διαφορετικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Όλοι ο άνθρωποι είναι διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, ίσοι κ μοναδικοί. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ, τουλάχιστον ένας καθηγητής, οφείλει να συμπεριφέρεται με ίσο τρόπο, υπομονή, δεκτικότητα και κατανόηση απέναντι σ’ όλους τους μαθητές του».«Οι 3 αυτοί όροι μπορούν να αναλυθούν μακροσκελώς. Εν συντομία θα έλεγα πως όλα αυτά μαζί είναι απαιτούμενα σε κάθε κοινωνία. Σεβασμός της διαφορετικότητας, συμπερίληψη αυτών που είναι διαφορετικοί και ισότητα μεταξύ αυτών και των υπολοίπων μελών. Με μια κουβέντα, ίσο δικαίωμα στη ζωή».«Η διαφορετικότητα είναι ο ορισμός του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο έχει αναπτυχθεί και επιβιώσει το είδος μας. Δυστυχώς στην κοινωνία μας αυτό δεν είναι μία δεδομένη θέση· μια κοινωνία βασισμένη στα πρότυπα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» που έχει πολεμήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα παραδείγματα είναι πολλά, από τα ροζ τρίγωνα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τις μαζικές δολοφονίες τρανς γυναικών στην Αμερική μέχρι την ακαταλόγιστη βία στα Pride αρκετών χωρών αλλά ακόμη και σε νεαρά ζευγάρια στους δρόμους της Ελλάδας. Όλα αυτά μας φέρνουν στους όρους της «Συμπερίληψης και της Ισότητας», όρων αρκετά πιο διαδεδομένων πια αλλά όχι απόλυτα κερδισμένων στην καθημερινότητα. Η μάχη για πραγματική συμπερίληψη και ισότητα είναι ακόμη ανοιχτή και ως εκπαιδευτικοί έχουμε να παίξουμε ρόλο σε αυτή. Το χρωστάμε στους μαθητές μας, για να μπορούν να διασκεδάζουν, να ερωτεύονται και να ζουν χωρίς φόβο».Όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, αλλά ταυτόχρονα όλοι είμαστε άνθρωποι με όνειρα, επιθυμίες, φιλοδοξίες και στόχους. Όλοι έχουμε το δικαίωμα και την ελευθερία να κάνουμε τις επιλογές μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό-κοινωνικό επίπεδο.Με δεδομένο ότι ως άνθρωποι είμαστε όλοι ίσοι και αξίζουμε τα ίδια δικαιώματα, είναι καλό να ενημερωθούμε επαρκώς και να κατανοήσουμε την πολύπαθη πορεία κάθε κοινωνικής ομάδας και τον αγώνα για εξάλειψη κάθε λανθασμένου προτύπου που οπλίζει χέρια και στόματα. Είναι όμορφο να παρατηρούμε και να αγκαλιάζουμε τις διαφορές μας, γνωρίζοντας όμως ότι στη βάση μας είμαστε όλοι ίδιοι.Ελπίδα

Για εμάς που μεγαλώσαμε στα ένδοξα 80’s και 90’s την εποχή του γυμνασίου και του λυκείου με τις άπειρες ερωτήσεις και ανησυχίες δεν υπήρχε κανένα αυτί πρόθυμο να ακούσει και φυσικά να δοθούν απαντήσεις. Πραγματικά ούτε ένας καθηγητής μας τότε δεν ήταν ανοιχτός σ’ αυτές τις ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα και την διαφορετικότητα.

Το Internet ήταν στα σπάργανα, οι απαντήσεις έρχονταν μόνο από τις εγκυκλοπαίδειες και, ενώ η ανάγκη για γνώση ήταν τεράστια, οι πόροι ήταν περιορισμένοι.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξήχθη από την GoStudent είναι τόσο αισιόδοξα και ελπιδοφόρα! Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι οι καθηγητές σήμερα μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά μας για την διαφορετικότητα για την ισότητα και να τους δώσουν κάποιες απαντήσεις. Οι καθηγητές, άλλωστε, εκτός από τη γλώσσα και τα μαθηματικά, είναι και παιδαγωγοί και είναι υπέροχο το ότι μια μεγάλη μερίδα του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει αυτές τις πεποιθήσεις και τις μοιράζεται με τα παιδιά μας.

«Παρακαλούνται θερμά, αυτοί που πιστεύουν ότι δεν γίνεται, να μην διακόπτουν εκείνους που το κάνουν»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όταν το μέλλον αυτού του κόσμου μπορεί ελεύθερα να ρωτήσει και να ενημερωθεί. Η έρευνα που μας έδωσε ελπίδα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα