Μεταδοτικός καρκίνος: Ποια σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον αναπτύξουν στο ζευγάρωμα;

13:16 4/7/2022 - Πηγή: iPop

Μία νέα έρευνα έδειξε ότι οι αρσενικοί σκύλοι έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τις σκυλίτσες, να αναπτύξουν μεταδοτικό καρκίνο στη μύτη ή στο στόμα τους.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε διαφορές συμπεριφορές μεταξύ των φύλων: τα αρσενικά σκυλιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μυρίζοντας και γλείφοντας τα γεννητικά όργανα των θηλυκών σκύλων παρά το αντίστροφο.

Ο μεταδοτικός

αφροδίσιος όγκος του σκύλου είναι ένας ασυνήθιστος καρκίνος – είναι μολυσματικός και μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των σκύλων όταν έρχονται σε επαφή. Τα ζωντανά καρκινικά κύτταρα «μεταμοσχεύονται» σωματικά από το ένα ζώο στο άλλο.

Μεταδοτικός καρκίνος στους σκύλους: Τι λένε οι ειδικοί για την ασυνήθιστη ασθένεια;

Ο εν λόγω καρκίνος επηρεάζει συνήθως τα γεννητικά όργανα των σκύλων και, συνήθως, μεταδίδεται κατά το ζευγάρωμα. Ωστόσο, μερικές φορές ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει άλλες περιοχές όπως τη μύτη, το στόμα και το δέρμα.

Η Savannah κατόρθωσε να κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας παρέα με το αφεντικό της – Το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε μετά από 7 χρόνια

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια βάση δεδομένων με σχεδόν 2.000 περιπτώσεις με το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων (CTVT) από όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι μόνο 32 όγκοι CTVT επηρέασαν τη μύτη ή το στόμα. Από αυτά, τα 27 κρούσματα αφορούσαν αρσενικούς σκύλους.

«Διαπιστώσαμε ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των όγκων της μύτης ή του στόματος του μεταδιδόμενου καρκίνου του σκύλου ήταν σε αρσενικούς σκύλους», δήλωσε ο Δρ Andrea Strakova στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και πρώτος συγγραφέας της εργασίας.

Ο Strakova πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα αρσενικά σκυλιά μπορεί να προτιμούν να μυρίζουν ή να γλείφουν τα θηλυκά γεννητικά όργανα, σε σύγκριση με το αντίστροφο. Οι όγκοι των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί επίσης να είναι πιο προσιτοί, σε σύγκριση με τους όγκους των ανδρικών γεννητικών οργάνων».

Unsplash/Jane Duursma

Ο μεγάλος κίνδυνος για τα σκυλιά που αγνοούμε!

Το CTVT πρωτοεμφανίστηκε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια από τα κύτταρα ενός μεμονωμένου σκύλου. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο καρκίνος επέζησε πέρα ​​από τον θάνατο αυτού του αρχικού σκύλου, ενώ εξαπλώθηκε σε νέους σκύλους. Αυτός ο μεταδοτικός καρκίνος βρίσκεται τώρα σε πληθυσμούς σκύλων παγκοσμίως και είναι η παλαιότερη μορφή καρκίνου που είναι γνωστή στη φύση.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να θεωρηθεί το CTVT ως πιθανή διάγνωση για στοματορινικούς όγκους σε σκύλους. Η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική, με τη χρήση χημειοθεραπείας με Vincristine η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων αναρρώνει», δήλωσε ο Strakova.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της στοματορινικής μορφής του καρκίνου είναι το φτέρνισμα, το ροχαλητό, η δυσκολία στην αναπνοή, η ρινική παραμόρφωση ή αιματηρές και άλλες εκκρίσεις από τη μύτη ή το στόμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μεταδοτικός καρκίνος: Ποια σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον αναπτύξουν στο ζευγάρωμα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα