Panama Papers: Η μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων για offshore προκαλεί πονοκέφαλο σε κορυφαίους πολιτικούς

09:30 4/4/2016 - Πηγή: iPop

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει σε πολιτικούς από την παγκόσμια πολιτική σκηνή τα «Paname Papers», η διαρροή στοιχείων της Mossack Fonseca. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική έρευνα της ιστορίας, η οποία αποκαλύπτει συνολικά 11,5 εκατομμύρια έγγραφα, που είχε στην κατοχή της η δικηγορική εταιρεία, που έχει ως έδρα της τον Παναμά.

Η δημοσιογραφική έρευνα έγινε από τη γερμανική εφημερίδα σε συνεργασία με 106 Μέσα σε 75 χώρες.

Στις αρχές Μαίου θα γίνει η δημοσιοποίηση του πλήρη καταλόγου με τις εμπλεκόμενες

εταιρείες και τα άτομα που σχετίζονται με το σκάνδαλο.

Σημειώνεται ότι η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca ειδικεύεται στη δημιουργία εικονικών εταιρειών, δηλαδή επιχειρήσεων που χρησιμεύουν προκειμένου να μπορεί κάποιος να κρύψει την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων.

Πελάτες της εταιρείας είναι περισσότερες από 500 τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία μαζί της βοηθούν τους πελάτες τους να διαχειριστούν τις offshore εταιρείες τους.

Η UBS, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 offshore εταιρείες, ενώ η HSBC και οι θυγατρικές της μετρούν πάνω από 2.300.

511 τράπεζες και 15.579 θυγατρικές εμπλέκονται συνολικά στο σκάνδαλο. 214.000 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν σύνδεση με πάνω από 200 άτομα περιλαμβάνουν τα «Panama Papers».

Σημειώνεται ότι τα έγγραφα αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Συγκεκριμένα, δώδεκα ηγέτες κρατών και άλλοι 143 πολιτικοί φέρεται να συνδέονται με ένα κρυφό σύστημα off-shore εταιρειών ενώ διαδρομές χρήματος, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οδηγούν στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέλος – κλειδί στο διοικητικό συμβούλιο της Fifa φέρεται επίσης να ενεργούσε ως δικηγόρος του παγκόσμιου κυκλώματος.

Biggest leak in the history of data journalism just went live, and it's about corruption. https://t.co/dYNjD6eIeZ pic.twitter.com/638aIu8oSU

Edward Snowden (@Snowden) April 3, 2016

Το αρχείο των «Panama Papers» εδώ.

Μερικά από τα ονόματα της λίστας:Μαρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της ΑργεντινήςΙγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του ΙράκΣίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της ΙσλανδίαςΣαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής ΑραβίαςΠέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της ΟυκρανίαςΚόγιο Ανάν, συγγενής του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι ΑνάνΝαουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργός του ΠακιστάνΊαν Κάμερον, πατέρας του Ντέιβιντ Καμερον.Λιονέλ Μέσι, ποδοσφαιριστήςΜισέλ Πλατινί, πρώην ποδοσφαιριστής και πρώην Πρόεδρος της UEFA

Χάρτης δείχνει τις χώρες, άτομα από τις οποίες υπάρχουν στη λίστα:

Ανάμεσα στους καταλόγους βρίσκεται και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος εμφανίζεται στα διοικητικά συμβούλια τριών εταιρειών στον Panama.

Ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά εμφανίζεται ως μέλος στα διοικητικά συμβούλια των εξής εταιρειών: Green Shamrock Foundation, Diman Foundation και αναπληρωτής Πρόεδρος στο Aisios Foundation.

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού της Ισλανδίας:

Ο Ισλανδός Πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εάν του ανήκει offshore εταιρεία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, είπε «Σε εμένα; Όχι. Λοιπόν, οι ισλανδικές εταιρείες για τις οποίες έχω δουλέψει είχαν επαφές με offshore εταιρείες, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ποτέ δεν έχω κρυψει τίποτα από την περιουσία μου».

Όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για δική του εταιρεία σε νησί της Καραϊβικής απάντησε: «Βασικά, είναι μία εταιρεία, η οποία αν θυμάμαι καλά, σχετίζεται με μία από τις εταιρείες στων οποίων το συμβούλιο βρισκόμουν».

Αργότερα, ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας και η σύζυγός του παραδέχτηκαν ότι είχαν από κοινού την Witris σε νησί της Καραϊβικής, όμως ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν χρειαζόταν να δηλώσει στο κοινοβουλευτικό μητρώο τις μετοχές του καθώς δεν ήταν εμπορική εταιρεία.

Το 2009 ο Ισλανδός Πρωθυπουργός φέρεται να είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του στην γυναίκα του, τη χρονιά δηλαδή που εκλέχτηκε.

The post Panama Papers: Η μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων για offshore προκαλεί πονοκέφαλο σε κορυφαίους πολιτικούς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα