Ανεβαίνουν οι τόνοι κατά του ΔΝΤ από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών

15:02 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Μεγάλη είναι η ένταση που έχει φέρει η στάση του ΔΝΤ και συγκεκριμένα το νέο άρθρο των Αξιωματούχων του που ζητούν σε κάθε περίπτωση έξτρα μέτρα από τη χώρα μας. Τις απαιτήσεις του Ταμείο σχολίασαν από την πλευρά τους ο Υπουργός Οικονομίας, αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών.

Τι είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε στον τονίζει στον Guardian, πως «η Αθήνα

δεν έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018» και συγκεκριμένα σημείωσε: «μετά από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ».

Ο Υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε, τον Βρετανό φιλόσοφο J L Austen σημειώνοντας:

Ο φιλόσοφος από την Οξφόρδη J L Austen ήταν αρκετά επικριτικός για τα είδη των επιχειρημάτων που βασίζονται στην ακόλουθη τεχνική: υπάρχει το κομμάτι που λες κάτι και μετά υπάρχει το κομμάτι που το παίρνεις πίσω. Το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αυτή την κριτική

«Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ ζητά οι Έλληνες συνταξιούχοι και οι λιγότερο αμειβόμενοι μισθωτοί να κάνουν περαιτέρω περικοπές ενώ το ίδιο λέει τη μισή αλήθεια» εξήγησε και εστίασε στο κείμενο του Τόμσεν λέγοντας πως «οι δαπάνες για τις συντάξεις και άλλα επιδόματα είναι περίπου στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 52% της Γερμανίας. Είναι δυνατό να είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας ότι οι συντάξεις και οι φοροελαφρύνσεις είναι πολύ γενναιόδωρες όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ και περίπου 4 εκατ. Έλληνες, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού, είναι στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού;».

Για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου:

Αναφερόμενος στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτό που είπε στους Ευρωπαίους συναδέλφους είναι ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως η Ελλάδα και ό,τι έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν οικονομικό ή πολιτικό νόημα.

Όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας:

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μίλησε στην εκπομπή «Bloomberg Markets: European Close», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 18ο Capital Link Forum εστιάζοντας στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Για το ΔΝΤ:

Ο Υπουργός συμφώνησε, πως ο στόχος του 3,5% δεν είναι βιώσιμος και εντόπισε πως πρόβλημα υπάρχει «στην ασυμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων ηγετών». Ενώ μιλώντας για τους Ευρωπαίους ηγέτες ξεκαθάρισε πως αυτοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στηρίζουν αυτή την άποψη.

Μιλώντας για το πρόγραμμα του 2018 ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το 2018 και «θα μπορέσει να βγει στις αγορές από τη στιγμή που θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», ενώ σημείωσε ότι «το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πιστεύει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα».

Και τόνισε:

Ζούμε σε έναν ασταθή κόσμο και το να παίρνουμε αποφάσεις το 2016 για το 2019 και πέρα δεν είναι αυτό που θα περίμενε ο καθένας. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι στιγμής υπήρξαν λανθασμένες, εντυπωσιακά λανθασμένες

Διαβάστε επίσης:

Τα πυρά της κατά του ΔΝΤ εξαπολύει και η Κομισιόν: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο

The post Ανεβαίνουν οι τόνοι κατά του ΔΝΤ από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα