Nunchi ή αλλιώς το κορεάτικο μυστικό για τη συναισθηματική νοημοσύνη

20:46 1/12/2019 - Πηγή: iPop

Τι είναι το nunchi ή αλλιώς το κορεάτικο μυστικό για την ευτυχία που θα σου αλλάξει τη ζωή και με ποιους τρόπους μπορείς να το εντάξεις στη ζωή σου;

Έχεις γνωρίσει ποτέ κάποιον που απ’ τη στιγμή που μπαίνει σε ένα δωμάτιο μεταφέρει όλη τη θετική του ενέργεια σε αυτό; Εάν ναι, τότε ξέρεις πώς είναι να είσαι κοντά σε κάποιον με “nunchi”: τη κορεάτικη λέξη που περιγράφει την ικανότητα κάποιου να «συμβαδίζει» αβίαστα με τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου The Power of Nunchi,

Euny Hong, αντίθετα με όσους έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αυτοί που έχουν “nunchi” μπορούν να «διαβάσουν» ένα ολόκληρο δωμάτιο και να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους ανάλογα.

Η ακριβής μετάφραση για την κορεάτικη λέξη nunchi είναι «μετρώντας με τα μάτια σου» και στην πραγματικότητα πρόκειται για την τέχνη του να «διαβάζεις» ένα δωμάτιο.

Unsplash/Christin Hume

Σε συνέντευξή της η Euny Hong ανέφερε ότι οι άνθρωποι που εστιάζουν στο δωμάτιο είναι οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι παίκτες του πόκερ και όλοι όσοι ξέρουν ότι δεν μπορείς να προσέχεις μόνο τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, αλλά θα πρέπει να έχεις επίγνωση και του περιβάλλοντος που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ένας πραγματικός κυρίαρχος του nunchi θα πρέπει να είναι και γρήγορος: «Εάν μπορείς να συνειδητοποιήσεις όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου, αλλά πολύ αργότερα απ’ το συγκεκριμένο γεγονός, τότε αυτό δεν σου χρησιμεύει πουθενά». Αυτός που πραγματικά κατέχει το nunchi μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα στις κοινωνικές καταστάσεις και να ωφελεί με αυτόν τον τρόπο όσους είναι γύρω του.

Το nunchi έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά διαφέρει από αυτά ως προς δύο σημαντικούς παράγοντες. Στην ενσυναίσθηση μπαίνεις στη θέση του άλλου, ενώ στο nunchi καλείσαι να παρατηρείς τους ανθρώπους που είναι γύρω σου, τον τρόπο που σκέφτονται και αισθάνονται, αλλά να παραμένεις ο εαυτός σου. Το nunchi εστιάζει στο δωμάτιο σαν ένα ενιαίο οργανισμό και όχι μόνο στους ανθρώπους που είναι μέσα σε αυτό.

Οι κανόνες του nunchi και πώς θα το εντάξεις στη ζωή σου:Αρχικά, άδειασε το μυαλό σου

Κάνε ένα βήμα πίσω και άδειασε το μυαλό σου από προκαταλήψεις που σε εμποδίζουν να μάθεις ο,τιδήποτε καινούριο για τους άλλους. Εάν υποθέτεις ότι ξέρεις τα πάντα για μια συνάντηση, μια νέα χώρα ή το ραντεβού σου πριν καν αυτό αρχίσει, εμποδίζεις τις αισθήσεις σου να λειτουργήσουν και να συλλέξουν δεδομένα απ’ το δωμάτιο.

Να γνωρίζεις την επιρροή σου

Όταν εισέρχεσαι σε ένα δωμάτιο, αυτό το δωμάτιο αλλάζει. Η παρουσία σου αλλάζει το περιβάλλον ακόμη κι εάν δεν πεις ούτε μια λέξη. Σκέψου ότι μπαίνεις σε μια εκδήλωση, ένα σπίτι ή μια συνάντηση φίλων. Για να τραβήξεις την προσοχή δεν χρειάζεται να πεις κάτι, αρκεί που είσαι εκεί.

Παρατήρησε το δωμάτιο

Εάν είσαι ο τελευταίος που μπήκε σε έναν χώρο, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε αυτό πριν από εσένα. Παρατήρησε τον τρόπο που συμπεριφέρονται να να συλλέξεις τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να τους κατανοήσεις καλύτερα.

Unsplash/Roberto NicksonΟι καλοί τρόποι υπάρχουν για κάποιο λόγο

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του The Power of Nunchi, οι καλοί τρόποι υπάρχουν για κάποιο λόγο κι αυτός είναι να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα. Χαρακτηριστικά, η Hong αναφέρει ότι όλα τα βιβλία για τους τρόπους καλής συμπεριφοράς σε οποιαδήποτε κουλτούρα ή χώρα έχουν ένα κοινό: να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα.

Κινήσου γρήγορα

Συγκέντρωσε τα δεδομένα από ένα δωμάτιο γρήγορα, επεξεργάσου τα γρήγορα και προσαρμόσου ανάλογα γρήγορα. Το δωμάτιο στο οποίο μπήκες 10 λεπτά πριν δεν είναι το ίδιο με το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι τώρα. Όλα τρέχουν ασταμάτητα. Να θυμάσαι ότι η επιβίωση του ικανότερου δεν σημαίνει απαραίτητα και επιβίωση του ισχυρότερου. Σημαίνει επιβίωση αυτού που προσαρμόζεται καλύτερα!

Άκου και μη μιλάς

Κυρίως όταν δεν χρειάζεται κι όταν νιώθεις ανασφάλεια ότι πρέπει κάτι να πεις απλά για να το πεις. Η ακοή είναι ίσως η σημαντικότερη αίσθηση για να πετύχεις το nunchi. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο, συνάντηση, εκδήλωση με πριν. Το πιθανότερο είναι ότι εάν περιμένεις αρκετά, οι περισσότερες απορίες σου θα λυθούν χωρίς να χρειαστεί να πεις ούτε μία λέξη. Αυτή η συμβουλή θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις διαπραγματεύσεις, όπου ο σκοπός είναι να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς χωρίς να αποκαλύψεις τους άσσους στο μανίκι σου. Η σιωπή είναι χρυσός, απλά άκου!

Διάβασε ακόμη:

6 + 1 φράσεις που οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι αποφεύγουν!

Photo: Unsplash/Radu Marcusu

Το άρθρο Nunchi ή αλλιώς το κορεάτικο μυστικό για τη συναισθηματική νοημοσύνη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα