Merkel και Schäuble λένε «όχι» στο πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων

08:23 29/3/2017 - Πηγή: iPop

«Όχι» στο πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων λένε Merkel και Schäuble, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, το οποίο διέρρευσε. Το εν λόγω έγγραφο φέρεται να υπολογίζει ότι εάν «παγώσουν» τα ελληνικά επιτόκια μέχρι το 2040, τότε οι δανειστές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με κόστος 120 δις ευρώ.

Το παραπάνω μετέδωσε η γερμανική Handelsblatt, η οποία στο

σχετικό της δημοσίευμα αναφέρεται στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και ο Schäuble διατηρούν την αμυντική τους στάση.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Schäuble στα μέσα Απριλίου θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον λόγω της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Το δημοσίευμα γράφει πως «εκεί, πίσω από κλειστές πόρτες, η ελληνική κρίση ενδέχεται να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Στις πιέσεις που ασκεί η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η απάντηση του Schäuble ενδέχεται να είναι η εξής: Όχι».

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα μιλάει για τη διαμάχη ΔΝΤ- Βερολίνου σχετικά με τους όρους κάτω απ’ τους οποίους το Ταμείο θα πει «ναι» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το άρθρο επισημαίνει πως «παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Schäuble ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. (…) Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του (ελληνικού) χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».

Η Handelsblatt γράφει ακόμα πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα δρομολογήσει τα μέτρα για το χρέος για μετά το 2018, όμως, η ελάφρυνση δεν θα είναι τόσο εκτεταμένη «ώστε να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια (για την Ελλάδα) θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και στο 3,3%. Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται και στη στάση της A. Merkel: «Και η Merkel άφησε να εννοηθεί απέναντι στην C. Lagarde ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια».

The post Merkel και Schäuble λένε «όχι» στο πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα