Τσίπρας: Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνθέσουμε την άνοιξη της οικονομίας

11:37 6/3/2017 - Πηγή: iPop

Υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας το υπουργικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εισήγηση του Α. Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, σημειώνοντας τους βασικούς στόχους του.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας πως η Κυβέρνηση κοιτάζει με σοβαρότητα την επόμενη ημέρα για την χώρα και την ελληνική

οικονομία.

«Η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ, μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, στα συνήθη εμπόδια και καθυστερήσεις που θετουν γνωστοί μας φίλοι
ωστόσο είναι σαφές ότι όσο και αν θέλουν να μας καθυστερήσουν είναι γνωστό πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως όλοι καταλαβαίνουν ότι το πραγματικό διακύβευμα παίζεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μπορεί κάποιοι να μένουν αμετανόητοι αλλά η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει. «Η αντοχή της οικονομίας και η ανάκαμψη της είναι αυτά τα στοιχεία που μας έχουν οδδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και της κρίσης».

Αν αυτό δεν είχε συμβεί, συνέχισε ο ίδιος, θα ήμασταν όλοι αναγκασμένοι να ακούμε παράφωνους σκοπού και μελωδίες.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνθέσουμε την άνοιξη της οικονομίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το ζητούμενο δεν ειναι να αλλαξουν φορά τα διαγράμματα και να δείχνουν πιο αισιόδοξα τα μηνύματα, αλλά η αλλαγή να γίνει αισθητη στην κοινωνία.

Οφείλουμε να ανοίξουμε δημόσια τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Οφείλουμε ν’ απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα, με ποιο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης θα οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν είναι επιθυμία της Κυβέρνησης η επιστροφή στο 2009 και τόνισε πως για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, «αλλά ο ελληνικός λαός που ακούει να γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι ολες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο».

Δίνοντας παραδείγματα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η απελευθέρωση των απολύσεων, η φορολογική ασυλία στον μεγάλο πλούτο, η προστασία των ισχυρών ενάντια στους μικρότερους, «αυτά τα λένε κάποιοι μεταρρυθμίσεις, κατά την άποψη μου είναι αντιμεταρρυθμίσεις
δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και δικαίωμα σε σταθερή εργασία σ’ ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος».

Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για αξιοποίηση των παραγωγικών ικανοτήτων του τόπου, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία με φιλόδοξους αλλα πραγματοποιήσιμους στόχους.

Ορίζοντας της στρατηγικής της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι το 2021, όπου στόχος να εχει επιστρέψει η Ελλάδα στην αναπτυξιακή κανονικότητα και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα συνεκτικό παραγωγικό σχέδιο, το οποίο θα επενδύει στις γνώσεις στη νέα τεχνολογία, στις γνώσεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η χώρα μας, παρά το μεγάλο έδαφος που έχασε τα χρόνια της κρίσης, παραμένει μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η χώρα βρίσκεται σ’ ένα ιδιαίτερο γεωστρατηγικό σημείο, από την φύση της σ ένα κομβικό σημείο στο παγκόσμιο χάρτη ανάμεσα σε 3 ηπείρους. Δεν υπάρχει αμφιβολία αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να στραφούμε κοιτώντας την επόμενη μέρα

Στόχος, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να είναι η μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, «ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας ακόμα και πριν την κρίση βρισκόταν σε μάι από τις τελευταίες θέσεις».

Οι βασικοί στόχοι του στρατηγικού σχεδίου:Η στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης με ενσωμάτωση καινοτόμων υπηρεσιών και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.Η ενδυνάμωση εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.Η ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων.Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις

«Η επίτευξη των παραπάνω στόχων δεν είναι υπόθεση ενός μονάχα τομέα, τα παραγωγικά Υπουργείο, αλλά αφορά τους πάντες απ’ τα Υπουργεία τα οποία εποπτεύουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως εκείνα που έχουν την εποπτεία της διοίκησης και του κοινωνικού τομέα», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός, επιθυμώντας να στείλει αισιόδοξο μήνυμα, επισήμανε πως σήμερα ξεκινάει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, θα υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα με τους παραγωγικούς φορείς, «στη συνέχεια θα υπάρξει η ίδια διαδικασία σε περιφερειακό επίπεδο και η επιδίωξη μας είναι να έχουμε τη απαραίτητη συνεννόηση και συναίνεση για να ολοκληρωθούν οι δράσεις».

Μόλις ολοκληρωθεί, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο με συγκεκριμένα χρονικά διαγράμματα και στενή παρακολούθηση της υλοποίησης «για να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στα τελικά αποτελέσματα».

Οφείλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα

Photo: ©INTIMEnews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

The post Τσίπρας: Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνθέσουμε την άνοιξη της οικονομίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα