Explained: Τι έδειξε η φωτογραφία από το τηλεσκόπιο της NASA και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της αστρονομίας;

17:53 12/7/2022 - Πηγή: iPop

Πριν από μερικές ώρες, το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA James Webb, έδωσε στην δημοσιότητα την πιο πιο καθαρή εικόνα για το πως ήταν ο πλανήτης πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ μόλις πριν λίγο δημοσιεύτηκαν κι άλλες εικόνες. Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό για την αστρονομία δεδομένου ότι η ανάλυση της φωτογραφίας του σύμπαντος είναι ιδιαίτερα υψηλή και επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίσουν και να εξετάσουν πλανήτες που πριν την φωτογραφία δεν ήταν ορατοί.

View
this post on Instagram

A post shared by NASA (@nasa)

Τι δείχνει η φωτογραφία του σύμπαντος;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, η εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο δείχνει την συγκέντρωση χιλιάδων γαλαξιών σε μια εικόνα, ακόμα και των πιο αμυδρών, που έως τώρα οι επιστήμονες αγνοούσαν την ύπαρξη τους. Μέσα από αυτήν την εικόνα, μπορούμε να διακρίνουμε επίσης την εναλλαγή των χρωμάτων που υπάρχει στο διάστημα. Το πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι μέσω αυτής της φωτογραφίας του σύμπαντος μπορούμε να δούμε πως ήταν το σύμπαν σχεδόν στην αρχή του δεδομένου ότι η φωτογραφία απεικονίζει το κόσμο πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ το σύμπαν είναι 13,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Πώς ονομάζεται το σμήνος των γαλαξιών και τι θα εξετάσουν οι επιστήμονες;

Οι επιστήμονες έδωσαν την ονομασία SMACS 0723 για το σμήνος των γαλαξιών που εμφανίζεται στην εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Στόχος των ερευνητών στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο αν οι πλανήτες μπορούν να κατοικηθούν ή όχι. Αυτό θα συμβεί λόγω της πολύ μεγάλης ακρίβειας που έχει η φωτογραφία του σύμπαντος. Επίσης, η συνδυασμένη μάζα του σμήνους γαλαξιών λειτουργεί ως “βαρυτικός” φακός, μεγεθύνοντας το φως από πιο μακρινούς γαλαξίες. Έτσι οι ειδικοί θα είναι σε θέση να μάθουν περισσότερα πράγματα για τις μάζες, τις ηλικίες και τις ιστορίες των γαλαξιών, όσο το τηλεσκόπιο James Webb αναζητά τους πρώτους γαλαξίες του σύμπαντος.

Φωτογραφίες που θα σε κάνουν να καταλάβεις τη θέση της Γης στο σύμπαν

PexelsΗ σημασία του διαστημικού τηλεσκοπίου και οι επόμενες αποστολές

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την προσπάθεια κατανόησης του σύμπαντος και της προέλευσης μας. Μέσω του τηλεσκοπίου, οι ερευνητές είναι σε θέση να εξετάσουν διάφορα κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα την σύνθεση των γαλαξιών και αστεριών στο σύμπαν και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη οι επιστήμονες έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους προς πραγματοποίηση μέσω του τηλεσκοπίου. Πρώτος στόχος των επιστημών, είναι να αναλύσουν τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες που σχηματίστηκαν πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Δεύτερος στόχος είναι ότι θέλουν να προβούν σε σύγκριση παλαιών γαλαξιών με τους σημερινούς, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα το πως σχηματίζονται οι πλανήτες.

Τρίτος στόχος είναι ότι θέλουν οι ειδικοί να εντοπίσουν τον χώρο που γεννιούνται και αναπτύσσονται τα αστέρια και οι πλανήτες και ο τέταρτος και τελευταίος στόχος είναι ίσως ο πιο σημαντικός. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επιθυμούν να παρατηρήσουν τους πλανήτες που υπάρχουν έξω από το ηλιακό σύστημα με σκοπό να εξετάσουν αν υπάρχει αλλού ζωή στο σύμπαν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Explained: Τι έδειξε η φωτογραφία από το τηλεσκόπιο της NASA και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της αστρονομίας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Explained,NASA