ESM: Έτσι θα εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

08:04 7/12/2016 - Πηγή: iPop

Με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων ο ESM δίνει διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία ενέκρινε το Eurogroup της Δευτέρας κι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο ΕSM διευκρινίζει πώς θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου

επιτοκίου των ελληνικών τραπεζών με άλλα σταθερού επιτοκίου, προσθέτοντας ότι «επειδή τα νέα ομόλογα θα είναι σταθερού επιτοκίου, η Ελλάδα δεν θα φέρει πλέον τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων τους».

Σύμφωνα με τον ESM, οι τράπεζες δεν θα επιτρέπεται να πωλούν ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου και ομόλογα σταθερού επιτοκίου στην αγορά, ωστόσο θα δίνεται η δυνατότητα πώλησής τους στην ΕΚΤ. Φυσικά, απ’ την ανταλλαγή εξαιρούνται όσα ομόλογα έχουν πουλήσει ήδη οι τράπεζες.

Αφού περάσει ένα ορισμένο διάστημα, «ο EFSF/ESM θα αγοράζει τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, που κατέχουν ακόμη οι τράπεζες, για να μη φέρουν αυτές τον κίνδυνο των επιτοκίων. Αυτό θα γίνει με κεφάλαια που θα αντληθούν από την αγορά. Για να διασφαλισθεί μία ομαλή υλοποίηση, η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί σε αρκετές φάσεις σε μία μεγαλύτερη χρονική περίοδο».

Συμφωνίες ανταλλαγής (Swap)

Πρόκειται για χρηματοπιστωτικά συμβόλαια που επιτρέπουν σε δύο μέρη να ανταλλάξουν, για παράδειγμα, πληρωμές κυμαινόμενου επιτοκίου με πληρωμές σταθερού επιτοκίου.

Το σχέδιο αυτό θα σταθεροποιούσε το συνολικό κόστος χρηματοδότησης του ESM και θα μείωνε τον κίνδυνο να πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για τα δάνειά της, όταν τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον

Αντικριζόμενη χρηματοδότηση (matched funding)

Η αντικριζόμενη χρηματοδότηση ορίζει ότι ο ESM θα ορίζει σταθερό επιτόκιο σε μερικά απ’ τα μελλοντικά δάνεια που θα δώσει στην Ελλάδα.

Για την επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ο ESM τονίζει στο διευκρινιστικό του έγγραφο: «Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής αφορά στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα, με (χρηματοδότηση από) τον EFSF. Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των δανείων στο πρόγραμμα αυτό είχε συμφωνηθεί αρχικά στα 32,5 έτη. Λόγω μίας σειράς παραγόντων, αυτή μειώθηκε έκτοτε σε περίπου 28 έτη. Η διάρκεια θα επανέλθει τώρα στα 32,5 έτη, ώστε μία σειρά αυξημένων αποπληρωμών στη δεκαετία του 2030 και του 2040 να μπορεί να διαχυθεί σε περισσότερα χρόνια».

Πότε θα εφαρμοστεί η εξομάλυνση του προφίλ των περιόδων αποπληρωμής; Αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στο πρώτο διάστημα αφού μπει το 2017. Παράλληλα, πριν το τέλος του 2016 προβλέπεται και η απόφαση για την άρση του αυξημένου περιθωρίου επιτοκίου το 2017.

Ποια θα είναι η θετική επίδραση των μέτρων σύμφωνα με τον ESM;

«Η επίδραση των μέτρων αυτών είναι ευμεγέθης και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τόσο τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ όσο και τις Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες για την περίοδο 2017-2060», αναφέρει ο ESM.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προκύπτει από την ανταλλαγή ομολόγων και τα swaps επιτοκίων. Παρόλα αυτά, ο ESM προειδοποιεί ότι χρειάζεται προσοχή καθώς η επίδραση ορισμένων μέτρων «εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες που είναι πέραν του ελέγχου μας. Μεταξύ αυτών είναι οι επικρατούσες συνθήκες αναφορικά με το περιβάλλον των επιτοκίων και η διαθεσιμότητα άλλων παραγόντων της αγοράς για τη σύναψη ορισμένων συναλλαγών».

Το όποιο κόστος, ξεκαθαρίζει ο ESM, απ’ τα σχέδια για τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου θα το φέρει αποκλειστικά η χώρα μας. «Αυτό ισχύει ειδικότερα για την ανταλλαγή των ομολόγων και τα swaps επιτοκίων. Ένα τέτοιο βραχυπρόθεσμο κόστος θα υπεραντισταθμισθεί από τα μακροχρόνια οφέλη που θα υπάρξουν για την Ελλάδα από τη διαδικασία αυτή».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το έγγραφο του ESM.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post ESM: Έτσι θα εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα