Debate Merkel-Schulz: Οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και ο μεγάλος νικητής

07:58 4/9/2017 - Πηγή: iPop
Κρίσιμο θεωρήθηκε το debate της Κυριακής ανάμεσα στους Merkel και Schulz ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν σε αρκετά σημεία, να διαφωνούν σε άλλα, όμως, η Γερμανίδα Καγκελάριος θεωρήθηκε η μεγάλη νικήτρια απ’ το μεγαλύτερο μέρος των τηλεθεατών.

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου ο Schulz εξέφραζε απόψεις και η Merkel απλά έκανε νεύμα ότι συμφωνεί και το αντίστροφο, ενώ παρόμοια στάση αποδείχθηκε ότι

έχουν αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η κα Merkel εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ε.Ε., ενώ ο κ. Schulz τόνισε πως αν εκλεγεί Kαγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Ο υποψήφιος του SPD επιτέθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο για την πολιτική της στο προσφυγικό, λέγοντας ότι «κάναμε το λάθος να μην μπλέξουμε από την αρχή τους Ευρωπαίους γείτονές μας», σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Ο ίδιος ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, όπως επίσης και γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Γερμανία. «Με εμένα οι ύποπτοι θα φύγουν από την Γερμανία».

Η κα Merkel τάχθηκε υπέρ της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων, υπογραμμίζοντας πως λειτούργησε με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. «Κατανοώ όσους είναι επιφυλακτικοί. Έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα από την πολιτική ενσωμάτωσης, αλλά και από τις περιπτώσεις όπου εγώ απέτυχα», συμπλήρωσε η ίδια.

Για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, ο κ. Schulz εκτίμησε πως «κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά», με την κα Merkel να παραπέμπει στην Σύμβαση της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο ελληνικό ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια του debate.

Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού

Οι δύο πολιτικοί ρωτήθηκαν για την πιθανότητα Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες να συγκροτήσουν ξανά «μεγάλο συνασπισμό».

Ο κ. Schulz δεν θέλησε ν’ απαντήσει ξεκάθαρα σ’ αυτό το ερώτημα, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή ζητά την ψήφο των Γερμανών πολιτών για να είναι εκείνος Kαγκελάριος.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απ’ την πλευρά της είπε πως το CDU δε θα συγκυβερνήσει σε καμία περίπτωση με δύο κόμματα: Την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative Fuer Deutschland) και το αριστερό κόμμα Die Linke.

Νικήτρια η Merkel

Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα του ινστιτούτου Infratest Dimap για το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η Angela Merkel αναδείχθηκε νικήτρια του debate.

Tο 49% των τηλεθεατών βρήκε τη Merkel πιο αξιόπιστη, έναντι ποσοστού 29% που θεώρησε το ίδιο για τον Schulz.

H Merkel κρίθηκε πιο πειστική με ποσοστό 55%, με το 35% να λέει πως ο Schulz ήταν πιο πειστικός.

Ανάμεσα στους αναποφάσιστους, το 48% βρήκε πειστικότερη την Καγκελάριο, ενώ το 36% τον υποψήφιο του SDP.

Επιμέρους χαρακτηριστικά:

Ικανότητα: Merkel 64%- Schulz 20%Συμπάθεια: Merkel 49% – Schulz 31%Πιο καλά επιχειρήματα: Merkel 44% – Schulz 38%Ικανότητα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης: Merkel 44% – Schulz 39%Διεθνή πολιτική: Merkel 61% – Schulz 30%Πολιτική της αγοράς εργασίας: Merkel 45% – Schulz 40% .

Ο Schulz κρίθηκε πιο κοντά στον πολίτη κατά 55%, έναντι του 24% της Merkel και πιο επιθετικός απ’ το 87% των τηλεθεατών, έναντι του 5% της Merkel.

Photo: JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images

The post Debate Merkel-Schulz: Οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και ο μεγάλος νικητής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα