5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ως γονιός

14:32 29/5/2020 - Πηγή: iPop

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο… Το έχουμε πει πολλές, πολλές φορές και θα το ξαναπούμε άλλες τόσες. Κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος να γίνει γονιός και σίγουρα κανένας δεν είχε ένα manual για να καταφέρει. Ως γονιός φυσικά και θα κάνεις λάθη, κανείς δεν είναι τέλειος, το θέμα είναι να μαθαίνεις απ’ αυτά τα λάθη, να μην τα επαναλαμβάνεις και φυσικά να αποφεύγεις σοβαρά λάθη που πληγώνουν το παιδί σου. Παρακάτω θα δεις μια λίστα με τα λάθη των γονιών που δεν πρέπει να κάνεις, καθώς αυτά τα λάθη επηρεάζουν βαθιά την ψυχή των παιδιών.

5
λάθη των γονιώνΠαραβλέπουν τα συναισθήματα των παιδιών

Η απόρριψη των συναισθημάτων του παιδιού και η αδιαφορία μπορεί του προκαλέσει σοβαρά ψυχικά τραύματα. Ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον όπου αγνοούν και δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματά του, όσο μεγαλώνει, εκτός απ’ το ότι θα είναι πληγωμένο, θα αποφεύγει να εκφράζεται από φόβο ότι δεν θα δίνει κανείς σημασία στο τι νιώθει, ενώ θα κρατάει τρομερές άμυνες και δεν θα δένεται συναισθηματικά με τους ανθρώπους για να μην πληγωθεί.

Διδάσκουν ότι τα λάθη είναι κακά

Οι καλοί γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους ότι τα λάθη είναι μια απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να φτάσουμε στην επιτυχία. Δεν μπορείς να ξέρεις τον σωστό δρόμο εάν δεν ακολουθήσεις ποτέ τον λάθος. Γι’ αυτό μην μαλώνεις το παιδί σου για όποιο λάθος κάνει.

Δεν βάζουν όρια

Στη σχέση γονιού και παιδιού υπάρχουν κάποια όρια ή μάλλον θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια όρια. Γιατί έτσι είναι η ζωή. Καμία σχέση δεν πρέπει να είναι χωρίς όρια, γιατί εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Το κάθε μέλος μιας σχέσης βάζεις τα δικά του όρια, τα οποία δεν πρέπει να παραβιάζονται απ’ την άλλη πλευρά. Αν έχεις μια ανορίωτη σχέση με το παιδί σου, όσο μεγαλώνει, αυτή η σχέση ίσως γίνει προβληματική.

Συμβουλές για γονείς: Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του

Δεν μιλάνε για τις σχέσεις

Υπάρχουν πολλοί γονείς που νιώθουν άβολα να μιλήσουν για τον έρωτα και την αγάπη στα παιδιά τους. Έτσι, τα παιδιά καταφεύγουν στους φίλους τους, στο Ίντερνετ ή σε άλλους μη ασφαλείς τρόπους για να μάθουν για αυτά τα συναισθήματα. Αν δεν διδάξεις εσύ στο παιδί σου για την αγάπη, ποιος θα το κάνει;

Περιμένουν τα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρά τους

Αυτό είναι ένα πολύ συχνό λάθος, το οποίο μπορεί να φέρει έντονες συγκρούσεις καθώς το παιδί μεγαλώνει. Επειδή εσύ αποφάσισες να ανοίξεις δικηγορικό γραφείο ή να αναλάβεις την επιχείρηση των γονιών σου, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει το ίδιο και το παιδί σου. Είναι λάθος να περιμένεις πως θα ακολουθήσει τα δικά σου κι όχι τα δικά του όνειρα. Το παιδί δεν σου ανήκει, έχει και θα έχει τη δική ζωή, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό.

Και μην ανησυχείς… Όλοι οι γονείς κάνουμε λάθη! Το θέμα είναι να μαθαίνουμε απ’ αυτά και να τα διορθώνουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

10 υποκριτικές συμπεριφορές που οι γονείς περνούν στα παιδιά ασυναίσθητα

Photo: Freepik

Το άρθρο 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ως γονιός εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα