3 μύθοι για την ψωρίαση που πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να πιστεύουμε

15:40 29/10/2021 - Πηγή: iPop

Η ψωρίαση ήταν για πολύ καιρό μια νόσος- ταμπού, με πολλούς μύθους να κυκλοφορούν γύρω απ’ αυτήν. Τα τελευταία χρόνια, με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση δεν αντιμετωπίζεται πλέον με τον ίδιο τρόπο απ’ τους ανθρώπους σε σύγκριση με το παρελθόν, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μύθοι για την ψωρίαση που δημιουργούν παρερμηνείες για την νόσο.

Οι διαφορετικές διαστάσεις της ψωρίασης και η πιο σημαντική μάχη ενός ασθενή

Πάμε να ξεκινήσουμε, όμως, απ’ τα βασικά: Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει

το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών με πολλούς τρόπους. Συχνά εμφανίζεται μαζί με άλλες παθήσεις όπως φλεγμονές στους οφθαλμούς, ελκώδη κολίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία αλλά και ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη κλπ.

FreepikΟι 3 μύθοι για την ψωρίαση που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

#1 Είναι μεταδοτική

Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος που συνέβαλε πολύ στο να δημιουργηθεί ένα ταμπού γύρω απ’ την νόσο. Όχι, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και δεν έχει καμία σύνδεση με την υγιεινή. Δεν μπορεί να κολλήσει κάποιος ψωρίαση απ’ το άγγιγμα ενός ασθενή, ούτε αν τον φιλήσει ή τον αγκαλιάσει.

#2 Είναι ανίατη

Η ψωρίαση δεν είναι ιάσιμη, αλλά μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν στο να σταματήσουν την υπερδραστήρια αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος, να απαλύνουν τη φαγούρα και τη φλεγμονή, και τέλος να απομακρύνουν από το σώμα τα νεκρά κύτταρα που περισσεύουν.

Ψωρίαση: Οι σπιτικές θεραπείες που δεν πρέπει να ακολουθείς γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση

#3 Έχει επιπτώσεις μόνο στο δέρμα

Η ψωρίαση δεν έχει μόνο αισθητικές επιπτώσεις. Οι πλάκες που δημιουργεί στο δέρμα μπορούν να γίνουν επώδυνες αλλά και να προκαλέσουν πολύ έντονη φαγούρα. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσουν ρωγμές και να ματώσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μόλυνση.

Μέσα απ’ τις σωματικές επιπτώσεις, τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να προκαλέσουν στους ασθενείς που πάσχουν άγχος, κατάθλιψη, κοινωνικό αποκλεισμό.

Ενημερώσου, ευαισθητοποιήσου και μην ενθαρρύνεις τον αποκλεισμό ατόμων με ψωρίαση!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 3 μύθοι για την ψωρίαση που πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να πιστεύουμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα