26.000 επιπλέον τόνοι πλαστικών κατέληξαν στις θάλασσες. Πώς η πανδημία γέμισε με απόβλητα τους ωκεανούς;

14:19 9/11/2021 - Πηγή: iPop

Πλαστικά απόβλητα από την πανδημία Covid-19 βάρους 25.900 τόνων, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 2.000 διώροφα λεωφορεία, έχουν διαρρεύσει στον ωκεανό, αποκάλυψε έρευνα. Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά.

Από την αρχή της πανδημίας, εκτιμάται ότι έχουν δημιουργηθεί 8,4 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων από 193 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 9/11.

«Η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για

πλαστικά μιας χρήσης που εντείνει την πίεση σε ένα ήδη εκτός ελέγχου παγκόσμιο πρόβλημα πλαστικών απορριμμάτων», δήλωσαν οι Yiming Peng και Peipei Wu από το Πανεπιστήμιο Nanjing.

Τα πλαστικά σκοτώνουν τη ζωή στη θάλασσα

«Τα πλαστικά που απελευθερώνονται μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό, να συναντήσουν θαλάσσια άγρια ​​ζωή και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο», πρόσθεσαν.

Η πανδημία και η μόλυνση των θαλασσών. Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα;

Αυτά τα πλαστικά είναι μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών και άλλα προστατευτικά είδη μιας χρήσης, καθώς επίσης πλαστικές συσκευασίες τεστ, η ζήτηση των οποίων έχει αυξηθεί -πέρυσι και φέτος- λόγω του κορονοϊού. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των αποβλήτων (το 87,4%) προέρχεται από τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, ενώ από μεμονωμένα άτομα προέρχεται μόνο το 7,6% και το υπόλοιπο 5% αφορά τις συσκευασίες των τεστ κορωνοϊού.

Μια μελέτη τον Μάρτιο παρουσίασε την πρώτη περίπτωση ψαριού παγιδευμένου σε ιατρικό γάντι, που συναντήθηκε κατά τη διάρκεια καθαρισμού του καναλιού στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Στη Βραζιλία, μια προστατευτική μάσκα PFF-2 βρέθηκε στο στομάχι ενός νεκρού πιγκουίνου του Μαγγελάνου.

Οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα σχεδόν όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με την πανδημία θα καταλήξουν είτε στον βυθό της θάλασσας είτε στις παραλίες.

Είναι στο χέρι μας: Τέσσερις τρόποι για να σώσουμε τους ωκεανούς μας

Η κινεζική μελέτη διαπίστωσε ότι το 46% των κακοδιαχειριζόμενων πλαστικών απορριμμάτων προέρχονταν από την Ασία, λόγω του υψηλού επιπέδου χρήσης μάσκας από τα άτομα εκεί, ακολουθούμενη από την Ευρώπη, 24%, και τη Βόρεια και Νότια Αμερική, 22%.

Οι Peng και Wu είπαν ότι η έρευνά τους έδειξε ότι το 87,4% των υπερβολικών απορριμμάτων προέρχεται από νοσοκομεία και όχι από ατομική χρήση. «Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού προέρχεται από ιατρικά απόβλητα που παράγονται από νοσοκομεία που υποβαθμίζουν τη συνεισφορά του εξοπλισμού ατομικής προστασίας και του υλικού πακέτων διαδικτυακών αγορών», αποκάλυψαν.

«Αυτό δημιουργεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για το ωκεάνιο περιβάλλον και συσσωρεύεται κυρίως σε παραλίες και παράκτια ιζήματα».

Καταστρέφουμε το σπίτι μας. Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας των ωκεανών

Τα απόβλητα, συνήθως, καταλήγουν στις θάλασσες μέσω των μεγάλων ποταμών όπως ο Δούναβης (1.700 τόνοι αποβλήτων), ο Ινδός (4.000 τόνοι) και ο Γιανγκτσέ (3.700 τόνοι). Το 73% των αποβλήτων μεταφέρεται μέσω ασιατικών ποταμών και το 11% μέσω ευρωπαϊκών.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι έως 13 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών κάθε είδους και μεγέθους καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 26.000 επιπλέον τόνοι πλαστικών κατέληξαν στις θάλασσες. Πώς η πανδημία γέμισε με απόβλητα τους ωκεανούς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα