13 ύπουλα σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας που δεν πρέπει να αγνοήσεις

16:23 11/3/2021 - Πηγή: iPop

Δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να νιώθεις πόνο στους νεφρούς για να υπάρχει όντως κάποια δυσλειτουργία. Υπάρχουν σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας που δεν είναι εύκολα αντιληπτά, ενώ πολλοί μπορεί να τα συνδέουν με άλλες καταστάσεις.

Οι νεφροί είναι τα όργανα που φιλτράρουν τις ουσίες απ’ το αίμα, με αποτέλεσμα την παραγωγή ούρων. Συμμετέχουν επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της ισορροπίας των μεταλλικών στοιχείων και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα.

Οι δύο νεφροί βρίσκονται εκατέρωθεν της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα και

συγκεκριμένα μπροστά στα σκέλη του.

Συχνά οι νεφροί δεν έχουν ομαλή λειτουργία και εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια. Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν αυτή την κατάσταση, ενώ τα συμπτώματα -που αρχικά μπορεί να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά- οφείλονται στη συσσώρευση ουσιών που είναι τοξικές για το σώμα.

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία των νεφρών να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους και μπορεί να είναι οξεία και χρόνια.

Στα θετικά νέα, όπως λέμε πολύ συχνά, το παν είναι η πρόληψη και στη συνέχεια η έγκαιρη διάγνωση. Επομένως, είναι σημαντικό να παρατηρούμε όλοι μας τη λειτουργία των νεφρών μας και να κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις απαραίτητες εξετάσεις.

Γίνεται, όμως, να δυσλειτουργούν οι νεφροί σου και να μην το έχεις καταλάβει; Ναι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικά απ’ τα ύπουλα σημάδια της νεφρικής ανεπάρκειας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείς.

13 ύπουλα σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας

Αρχικά, η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα (ασυμπτωματική). Καθώς, όμως, η λειτουργία των νεφρών μειώνεται, τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν να γίνονται ορατά.

ΛήθαργοςΑδυναμίαΔυσκολία στην αναπνοήΓενικευμένο πρήξιμο (οίδημα)Αδυναμία λόγω αναιμίαςΑπώλεια όρεξηςΝαυτία ή έμετοιΚαταβολήΣυμφορητική καρδιακή ανεπάρκειαΜεταβολική οξέωσηΥψηλό κάλιο στο αίμα Θανατηφόρες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες) συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής ταχυκαρδίας και της κοιλιακής μαρμαρυγήςΑύξηση των επιπέδων ουρίας στο αίμα (ουραιμία) που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλοπάθεια, περικαρδίτιδα ή χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Δες εδώ τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να εξασφαλίσεις την υγεία των νεφρών σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο 13 ύπουλα σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας που δεν πρέπει να αγνοήσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα