Μ. Στουφής: Μεγάλη φορο-αφαίμαξη και το 2017

18:35 16/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη φορο-αφαίμαξη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», υποστήριξε σε σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Στουφής, «χαρτογραφώντας» την αύξηση φόρων που ισχύει για το 2017.

Επίσης, αναφερόμενος σε όσους είναι συνεπείς φορολογούμενοι και προέρχονται από τον ΟΑΕΕ (έμποροι, μικροεπαγγελματίες, κ.α.) με την ένταξη στον ΕΦΚΑ

(Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) από 1/1, είπε πως θα επιβαρυνθούν πλέον ακόμη περισσότερο, καθώς καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά βάσει του ετήσιου καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους, με ποσοστό 26,95% επί αυτού, από το οποίο το 20% θα αφορά στην ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη και το 6,95% για υγειονομική περίθαλψη.
Μεταξύ των πληροφοριών που έδωσε ο κ.Στουφής ήταν και ο τρόπος χτισίματος του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, το οποίο για το φορολογικό έτος 2017 γίνεται με την υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» με το ποσοστό έκπτωσης φόρου για δαπάνες να αφορά σε 10% για εισόδημα μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ, σε 15% για εισόδημα από 10 χιλ. ευρώ μέχρι 30 χιλ. ευρώ και 20 % για εισόδημα πάνω από 30 χιλ. ευρώ, ενώ, επεσήμανε ότι, υπάρχει πέναλντι 22% -που προστίθεται στον φόρο- για όποιον δεν ακολουθήσει τα προαναφερόμενα προβλεπόμενα.
Να σημειωθεί ότι, πλέον, στις δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου περιλαμβάνονται οι πληρωμές ΔΕΚΟ καθώς και οι δαπάνες για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, γεγονός σημαντικό για τους κατοίκους νησιωτικών περιοχών, όπως η Ζάκυνθος.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα