Ζάκυνθος: Καμία απάντηση Δήμου στην «Πολωνική λύση» για σκουπίδια

15:04 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το γεγονός, πως δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή Ζακύνθου σε συγκεκριμένη πρόταση για τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, μέσω της νέας τεχνολογίας και του συστήματος αυτόματης διαλογής με τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας, επισήμαναν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ την περασμένη Παρασκευή, οι εκπρόσωποι Πολωνικής εταιρείας και του εμπορικού τμήματος της Πολωνικής Πρεσβείας, Andreas Hadas

και Αndrej Szostek, αντίστοιχα, από κοινού με την κ. Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου, συνεργάτιδα, του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Αναστάσιου Μαρίνου, ο οποίος έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ωστόσο, δεν παρέστη στη συνέντευξη, για σοβαρούς λόγους υγείας συγγενικού του προσώπου, που τον υποχρέωσαν, όπως αναφέρθηκε, να βρίσκεται εκτός νησιού.

Όπως τόνισε η κ.Λυκοκανέλλου, η συνέντευξη, αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που έγινε στις 25 Μαΐου στο εμπορικό τμήμα της Πολωνικής Πρεσβείας, παρουσία εκπροσώπων της Πολωνικής εταιρίας που παρουσίασε το σύστημα αυτόματης διαλογής σκουπιδιών που βρίσκει εφαρμογή στη χώρα αυτή, αλλά και εκπροσώπων του βουλευτή Ζακύνθου και υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, όπως και της δημοτικής αρχής του νησιού, οι οποίοι, όπως επισημάνθηκε, τις τελευταίες ημέρες ψευδώς αναφέρουν πως δεν έγινε η εν λόγω συνάντηση και επομένως, πρέπει να ενημερωθεί σωστά η κοινή γνώμη και να λάμψει η αλήθεια. Επίσης, τόνισε πως ο κ.Μαρίνος, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία, προκειμένου να γίνει γνωστή η συγκεκριμένη τεχνολογία, θέλει με αυτό τον τρόπο, να λυθεί οριστικά το μείζον θέμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.

Από την πλευρά του, ο κ. Szostek, αφού αναφέρθηκε στην προώθηση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Πολωνίας, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ Ζακύνθου, για τη συνάντηση στο εμπορικό τμήμα της Πολωνικής Πρεσβείας, υποστήριξε πως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματοποίησή της, επίσης, ποιοι συμμετείχαν και τι ειπώθηκε, καθώς και ότι υπήρξε δέσμευση από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, πως, αφού έλαβαν γνώση της πρότασης που κάνει η συγκεκριμένη εταιρία, θα υπάρξει και σχετική απάντηση, κάτι, που, όπως είπε, δεν έγινε μέχρι τώρα, χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι, αν είναι νομικοί, εμπορικοί, κομματικοί ή άλλοι.

Μάλιστα, ο κ. Szostek ανάφερε πως η Bioelektra Group έχει κάνει πολλές προτάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά μόνο από έναν δήμαρχο υπήρξε ανταπόκριση, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού κράτους, επίσης, για το υφιστάμενο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν και ανταγωνίστριες εταιρίες που δεν αφήνουν την Πολωνική εταιρία να κάνει επενδύσεις στη χώρα μας και όχι μόνο.

Στην παρουσίαση του συστήματος αυτόματης διαλογής σκουπιδιών, προχώρησε στη συνέντευξη, ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, της ενδιαφερόμενης εταιρίας Bioelektra Group, κ. Hadas, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως με την πρωτοποριακή μέθοδο που υπάρχει στην Πολωνία και με τα εργοστάσια που λειτουργούν εκεί, όλα τα σκουπίδια μέσα σε κάδους, σε αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση, αποστειρώνονται πλήρως με ατμό-και μόνο-και συμπιέζονται μέχρι και 60% του αρχικού όγκου τους, χωρίς καθόλου νερό ή καύση και μυρωδιές και καμία απολύτως επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, γίνεται τέτοια διαλογή σε κάθε υλικό (πλαστικά, γυαλί, χαρτί, μέταλλα, τροφές, βιομάζα και πολλά άλλα), όπως και μεταξύ τους, που, έχει ως αποτέλεσμα, να μην απομένουν καθόλου σκουπίδια για πέταμα, ούτε ένα κιλό, όπως είπε, χαρακτηριστικά, ενώ από το 4-5% που παραμένει από τη βιομάζα, μπορεί να προκύψει λίπασμα, καύσιμο και οτιδήποτε άλλο είναι χρήσιμο και μάλιστα αποστειρωμένο, με την εταιρία να προωθεί προς χρήση και κυρίως προς πώληση το υπόλοιπο 95% των παραγόμενων υλικών, αποκομίζοντας τα απαραίτητα έσοδα, αλλά και προσφέροντας θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση.

Ο κ.Hadas, απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος που τυχόν υπάρξει για τους κατοίκους του νησιού, υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο, πως δεν προκύπτει ουδεμία επιβάρυνση από την πλευρά της Bioelektra Group, δεδομένου, ότι, με δική της χρηματοδότηση, αναλαμβάνει την διαχείριση των σκουπιδιών, με τον δήμο Ζακύνθου, εν προκειμένω, να κάνει μόνο την αποκομιδή και με την εταιρία στη συνέχεια με το εργοστάσιο που θα στήσει, να εφαρμόζει τη μέθοδο που παρουσίασε, που, όπως είπε, είναι η καλύτερη πρόταση για το νησί, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω εταιρία μπορεί να χρηματοδοτήσει στο 100% την επένδυσή της ή αν θέλει ο δήμος μαζί με έναν χώρο, έχει τη δυνατότητα να παρέχει ρεύμα, νερό, προσωπικό και ίσως κάποιες πρέσες και εφόσον αυτό συμβεί, τότε θα λάβει και τα ανάλογα χρήματα που έχει ανάγκη για να ενισχύσει τα έσοδά του ή μπορεί και να μη συμμετέχει καθόλου και να υπάρξει συνεργασία με κάποιον ιδιώτη, για το καλό πάντοτε της τοπικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Bioelektra Group, επιθυμεί μια μακροχρόνια συνεργασία με τον δήμο σε 15ετη-κατά προτίμηση-βάση, με την υπογραφή ενός συμφωνητικού και με δεδομένο, ότι, τα έσοδα της για να λειτουργήσει το εργοστάσιο στο νησί, θα είναι από τις πωλήσεις των υλικών που θα παράγει, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ή σε κάποιον ιδιώτη, άρα, ούτε ένα ευρώ, περαιτέρω, δεν θα επιβαρυνθούν οι Ζακυνθινοί από την εταιρία, ενώ γνωστοποίησε ότι και τώρα υπάρχει Πολωνική εταιρία η οποία μέσω Βουλγαρίας, μπορεί και αύριο το πρωί να πάρει όλα τα απορρίμματα από το νησί και να τα επεξεργαστεί, μέχρι να γίνει η προβλεπόμενη μονάδα, αλλά, ούτε και σε αυτή την άμεση λύση υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση από τη δημοτική αρχή.

Τέλος, ο κ. Hadas, ξεκαθάρισε ότι ισχύει ακόμα η συνολική και συγκεκριμένη πρόταση που κάνει η εταιρία στη δημοτική αρχή για να λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια και η εταιρία είναι ανοιχτή σε κάθε συζήτηση και συνεργασία, περιμένοντας, με άλλα λόγια και προφανώς, όχι αιωνίως, στο ακουστικό της…

Ολομέτωπη επίθεση Αναστ.Μαρίνου στη δημοτική αρχή

Να σημειωθεί, ότι, μετά τη συνέντευξη τύπου, υπήρξε και μία ακόμα ανακοίνωση από τον κ.Μαρίνο, αρκετά σκληρή και επιθετική προς τη δημοτική αρχή, όχι μόνο για το διαχείριση των σκουπιδιών και τον έλεγχο στον ΦοΔΣΑ, αλλά και προαναγγέλλοντας, κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον δήμαρχο και την πλειοψηφία, «ανοίγοντας» αυτή τη φορά και το θέμα του ελέγχου στο κομμάτι των δημοτικών παιδικών σταθμών, το οποίο, εδώ και καιρό, έχει «σηκώσει» ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Αβράμης.

Στην εν λόγω ανακοίνωση του κ.Μαρίνου, αναφέρονται ατα εξής:

«Έπεσαν οι μάσκες. Όχι μόνο υπάρχει πρόταση από Πολωνική εταιρεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο με μια πρωτοποριακή μέθοδο, αλλά οι άνθρωποι που ήρθαν στο νησί ως προσκεκλημένοι μου έδωσαν όλα εκείνα τα στοιχεία και ενημέρωσαν τους φορείς του τόπου και την κοινωνία, μέσω των ΜΜΕ, ότι μπορούν να παίρνουν τα σκουπίδια και να τα πηγαίνουν για διάστημα ενός έτους στη Βουλγαρία, ενώ στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν στο νησί σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καλύπτοντας πλήρως με ίδιους πόρους το κόστος της κατασκευής! Δεν θα πληρώσουν οι Ζακυνθινοί και το κράτος ούτε ένα ευρώ!

Πλέον η Δημοτική Αρχή είναι έκθετη στο σύνολό της και περισσότερο ο αναξιόπιστος και αποτυχημένος σε όλα τα επίπεδα Δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος αν και προσκλήθηκε στην παρουσίαση της πρότασης, αρνήθηκε να παρευρεθεί!

Πιο συγκεκριμένα, η συνεργάτης μου σε θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, κ. Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου, την οποία και ευχαριστώ θερμά για την άριστη εκπροσώπησή μου, μιας και εγώ απουσιάζω για ιατρικούς λόγους στην Αθήνα, επικοινώνησε στις 13.45 το μεσημέρι της Παρασκευής με την ιδιαιτέρα γραμματέα του Δημάρχου και τόνισε πως θέλει να τον προσκαλέσει σε συνάντηση με τους Πολωνούς! Η απάντηση που πήρε ήταν πως «ο Δήμαρχος είναι απασχολημένος αυτή τη στιγμή». Η συνεργάτης μου άφησε το τηλέφωνό της, όμως ο Δήμαρχος της… καταστροφής του νησιού μας, ουδέποτε την κάλεσε. Απέφυγε, όπως ο διάολος το λιβάνι, την επικοινωνία.

Αντί αυτού, ακολούθησε την προσφιλή του τακτική λέγοντας ψέματα πως οι Πολωνοί δεν τον συνάντησαν. Ο άνθρωπος είναι για γέλια!
Σαν να μην έφτανε αυτό προέβη και σε μια άνανδρη ενέργεια: Έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Πρεσβεία της Πολωνίας, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα απορρίμματα της Ζακύνθου. Του χαλάσαμε τη σούπα… Το μόνο που καταφέρνει είναι να ξεφτιλίζεται. Θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο άχρηστος και ανίκανος Δήμαρχος!

Να συμπληρώσω ότι καλεσμένος στη συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Παλατίνο, ήταν επίσης και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, ο οποίος είπε στη συνεργάτιδά μου ότι απουσιάζει εκτός Ζακύνθου και πως θα έστελνε εκπρόσωπο. Ούτε και αυτό έπραξε φυσικά. Δεν πειράζει Παναγιώτη. Ίσως αυτοί που έκαναν καταγγελία στη Δικαιοσύνη για τον ΦΟΔΣΑ και τα πεπραγμένα σου κάτι παραπάνω να ξέρουν… Εξάλλου, μαθαίνω πως η δικογραφία είναι ογκώδης (άνω των 1.000 σελίδων).

Οι προαναφερόμενοι κύριοι, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τσίπηρας (άλλος πολιτικός απατεώνας αυτός), ονειρεύονται τα «λιλιά» του Λίβα που ανέρχονται σε 18 εκ. ευρώ. Ο κόσμος πλέον ξέρει και θα τους συμπεριφερθεί όπως τους αξίζει.
Θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, κ. Άκη Κοντονή, για τα καλά λόγια που είπε για μένα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Απέδειξε πως στη Δημοτική Αρχή υπάρχουν ακόμη κάποιοι που φοράνε παντελόνια.

Και τέλος να διαμηνύσω πως η μάχη μου για μια καλύτερη Ζάκυνθο συνεχίζεται…Επόμενο βήμα και μάλιστα άμεσο θα είναι το αίτημα που θα υποβάλλω για οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στους… Παιδικούς Σταθμούς! Τους εύχομαι καλά ξεμπερδέματα».

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
λύση, ζακυνθος, εν λόγω, το νησι, μμε, μαΐου, ΕΡΤ, group, ελλαδα, ατα, εταιρεία, αθηνα, σταση εργασιας, σταυρος δημας, υπουργειο δικαιοσυνης, σταυροι, τελος του κοσμου, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αβραμης, το θεμα, βημα, βουλγαρια, γνωμη, γνωση, θεμα, μμε, νησι, πιεση, πλαισιο, τηλεφωνο, ψεματα, αξιζει, αλεξανδρα, ανθρωπος, ατα, αχρηστος, βιομαζα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γυαλι, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δικη, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εν λόγω, επικοινωνια, επενδυσεις, εταιρεία, εταιρια, τεχνολογια, ζακυνθο, ισχυει, θεσεις εργασιας, λειτουργια, λύση, λιβανι, λογια, μαΐου, μειζον, μυλωνας, νερο, παρουσιαση, περιβαλλον, υπογραφη, πολωνια, πρωι, πωλησεις, ρευμα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φορα, group, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, μεινει, παυλος, πωληση, θεματα, θεσεις, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα