Λέσβος: Αναλυτικός πίνακας για τα ακατοίκητα κτίρια της Λέσβου- Στο νησί εκ νέου ο Υπουργός Υποδομών

14:32 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας και σε 1245 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Λέσβου, διαπιστώθηκε ότι 690 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και 555 κατοικήσιμα. Ο πρώτος έλεγχος εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες. Αύριο θα ξεκινήσουν οι ελεγχόμενες , κατεδαφίσεις σε 100 περίπου επικίνδυνα σημεία που έχουν εντοπιστεί, ενώ έχει ζητηθεί η βοήθεια του Υπουργείου Υποδομών γιατί η διαδικασία απαιτεί ειδικά μέσα και γνώσεις.

Από τα μή κατοικήσιμα κτίρια τα 579 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί

χώροι από τους οποίους οι 14 είναι στη Βρίσα απ΄ όπου μόνο μια επιχείρηση, ο ένας από τους δύο φούρνους , είναι κατάλληλος για να λειτουργήσει. Ακόμα από τους ελέγχους προέκυψε ότι 38 δημόσια κτίρια και ναοί είναι μή κατοικήσιμα και τέλος 35 αποθήκες, όπως φαίνεται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

Στη Λέσβο εκ νέου ο Υπουργός Υποδομών

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειες να ανταποκριθούμε στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας που επλήγησαν από το σεισμό και να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρότατες επιπτώσεις της μεγάλης καταστροφής» ενώ όπως ανακοίνωσε η κυρία Καλογήρου για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων τη Λέσβο θα επισκεφθεί εκ νέου μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Το αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για τη συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών στις ελεγχόμενες κατεδαφίσεις:

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2.8.3 της ανωτέρω (α) σχετικής, να προχωρήσει η άρση της επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων κτισμάτων ιδιαίτερα αυτών του οικισμού της Βρίσας που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποτελούν μεγάλο ποσοστό του συνόλου των κτιρίων του οικισμού.

Ο εν λόγω οικισμός έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός με το από 28-2-2002 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 208/Δ/19-3-2002) του Υπουργείου Αιγαίου. Συγχρόνως όμως από όλους αναγνωρίζεται η ανάγκη ανακατασκευής των κτιρίων και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού. Προκειμένου να υπάρξει καταγραφή των δομικών εκείνων χαρακτηριστικών που θα εξασφαλίσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού κατά την ανοικοδόμηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στη συνεδρίαση της 15/6/2017 Αποφάσισε ομόφωνα την κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την «Τρισδιάστατη Χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της πληγείσας περιοχής Βρίσας, από τον σεισμό της Λέσβου στις 12/06/2017».

Από τα ανωτέρω προκύπτει το μέγεθος και η σοβαρότητα του εγχειρήματος της άρσης επικινδυνοτήτων καθώς και των ενεργειών τεχνικών επεμβάσεων προσωρινών υποστυλώσεων σε πληγέντα κτίρια. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι αρμόδια για τις ανωτέρω ενέργειες Τεχνική μας Υπηρεσία (Δ/νση Τεχνικών Έργων Π. Ε. Λέσβου) δεν διαθέτει ούτε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό αλλά ούτε εμπειρία για τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Κατά συνέπεια των ανωτέρω αιτούμαστε την υποστήριξη της Υπηρεσίας μας από τεχνικούς υπαλλήλους της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. (υπόδειξη των προς καθαίρεση επικινδύνων τμημάτων των κτισμάτων, ακολουθητέες διαδικασίες, είδος μηχανημάτων και μέσων, τρόποι καθαίρεσης και υποστύλωσης κλπ.), κατά τα αναφερόμενα στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 2.8.3 της (α) σχετικής εγκυκλίου, ώστε και σε συνδυασμό με την καταγραφή και τον έλεγχο της κατάστασης των κτισμάτων που διενεργείται με ευθύνη της υπηρεσίας σας να επιτευχθεί με τις πλέον ασφαλείς μεθόδους η άρση των επικινδυνοτήτων.

Η ανωτέρω υποστήριξη και για τους ίδιους λόγους θα πρέπει να παρασχεθεί και για την άρση αντίστοιχων επικινδυνοτήτων και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές (Πλωμάρι, Πολυχνίτος, Λισβόρι, Βασιλικά, Ακράσι κλπ)».

Keywords
Τυχαία Θέματα