Ζάκυνθος-Εφορεία Αρχαιοτήτων: Αυτοψία στο Κάστρο και σε ιερό ναό

14:51 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και την άμεση ανταπόκριση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μ. Βλαζάκη, το προσωπικό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο για τη διενέργεια αυτοψίας σε μνημεία με εμφανείς ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

Κατά την αυτοψία-σύμφωνα με σχετική ενημέρωση-που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου

στις 13 Δεκεμβρίου από τον μηχανικό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Γιάννη Πύλουρη, την αρχαιολόγο της Εφορείας Δήμητρα Νικολιά, τον αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Νικόλαο Κόμη και τον αρχιτεχνίτη της Εφορείας Βασίλη Σαρρή διαπιστώθηκε στον προμαχώνα Minotto η υποχώρηση του εδάφους και η αποκόλληση μεγάλων βράχων από τα πρανή της βόρειας πλευράς του λόφου του Κάστρου (θέση «Κάναλη»), οι οποίοι έχουν κλείσει τον αδιέξοδο αυθαίρετο χωματόδρομο που περιτρέχει το βόρειο πρανές.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας την ίδια ημέρα ενημέρωσε τηλεφωνικά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου και της Π.Ε. Ζακύνθου, καθώς και τον πρόεδρο της κοινότητας Μπόχαλης Γιώργο Τσάκο, για την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων από τις υπηρεσίες της Τ.Α. προς αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο για πεζούς, οχήματα και παρακείμενες ιδιοκτησίες, μέχρι την πραγματοποίηση οριστικών σωστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή των εξωτερικών τειχών του Κάστρου.
Επιπλέον, οι ίδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν και εγγράφως στις 14 Δεκεμβρίου, σχετικά με την υπόθεση. Η Εφορεία προς το παρόν για λόγους ασφαλείας έχει αποκλείσει με περισχοίνιση την περιοχή.

Επίσης, κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, από το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης και της Εφορείας στον Ι. Ν. της Κυρίας των Αγγέλων της πόλης της Ζακύνθου διαπιστώθηκε το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μνημείο από την ανερχόμενη υγρασία και τα λιμνάζοντα όμβρια και έγιναν προτάσεις για την αποστράγγισή τους με κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα