Υποχρεώσεις ιδιοκτητών για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο στη Λέσβο

15:06 22/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Υποβολή Δηλώσεων Ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Ενόψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τους Προκαποδιστριακούς Δήμους Αγιάσου, Ερεσού, Καλλονής, Λουτροπόλεως Θέρμης, Μηθύμνης, Πέτρας, Πλωμαρίου και Πολιχνίτου και τις Κοινότητες Αγίου Παρασκευής, Άγρας, Ακρασίου, Αμπελικού, Ανεμότιας, Αντίσσης, Αργέννου, Ασωμάτου, Αφαλώνος, Βασιλικών, Βατούσσης, Βρίσας, Ιππείου, Καπής, Κεραμειών, Κλειούς, Κώμης, Λαμπού Μύλων, Λεπετύμνου, Λισβωρίου, Μανταμάδου, Μεγαλοχωρίου, Μεσοτόπου, Μιστεγνών, Μύχου, Νάπης, Νεοχωρίου, Νέων Κυδωνιών, Παλιοχωρίου,

Παμφίλων, Πελόπης, Πηγής, Πλάγιας, Πτερούντος, Πύργων Θέρμης, Σιγρίου, Σκαλοχωρίου, Σκοπέλου, Σταυρού, Στύψης, Συκαμινέας, Συκούντος, Τρυγόνα, Υψηλομετώπου, Φιλίας και Χιδήρων , η Εθνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει υπεύθυνα για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, έτσι ώστε να μπορέσουν να κατοχυρώσουν την περιουσία τους χωρίς ταλαιπωρία και περιττά έξοδα. Η σωστή πληροφόρηση και προετοιμασία παίζει σημαντικό ρόλο για την έγκυρη υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας .

Για την έγκαιρη και έγκυρη υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας οι προτεινόμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι οι εξής:

Εντοπίζουμε με ακρίβεια το ακίνητό μας για να μπορούμε να το υποδείξουμε. Συγκεντρώνουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας μας σε απλά φωτοαντίγραφα, ή τα απαραίτητα δικαιολογητικά (κληρονομιάς – χρησικτησίας). Συγκεντρώνουμε υπάρχοντα τοπογραφικά διαγράμματα και εξετάζουμε την πιθανότητα ανάγκης σύνταξης νέου. Ενημερώνουμε συγγενείς και γνωστούς σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή στο εξωτερικό, για να προβούν στα άνω βήματα και να εξουσιοδοτήσουν αν χρειάζεται τρίτους για την εκπροσώπησή τους.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική από το νόμο Η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, καθώς και έκδοση οικοδομικής άδειας). Σε περίπτωση που δεν καταθέσετε δήλωση για τις ιδιοκτησίες σας, αυτές θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και στη συνέχεια θα καταχωρηθούν ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Για να μπορέσετε να αποκτήσετε ξανά την περιουσία σας, θα χρειαστούν μακροχρόνιες και δαπανηρές διαδικασίες.Το στάδιο υποβολής δηλώσεων έχει συγκεκριμένη διάρκεια Το στάδιο υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας διαρκεί α) τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία έναρξης για τους κατοίκους Ελλάδας και β) έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έναρξης για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο. Σε περίπτωση που δεν καταθέσετε εμπρόθεσμα τη δήλωση για τις ιδιοκτησίες σας, προβλέπεται, σύμφωνα με το Νόμο, η επιβολή προστίμων.Γραφεία Κτηματογράφησης

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα τεθεί σε λειτουργία γραφείο κτηματογράφησης στην Π.Ε. Λέσβου. Πληροφορίες σχετικά με τον χώρο και τις ώρες λειτουργίας του γραφείου κτηματογράφησης θα δοθούν κατά την έναρξη λειτουργίας του στην ιστοσελίδα www.ktimava.gr

Υπολογισμός τέλους κτηματογράφησης

Το τέλος κτηματογράφησης ορίζεται ανά δικαίωμα σε: • τριάντα πέντε (35) ευρώ για κύριο χώρο (αγροτεμάχιο, αδόμητο οικόπεδο, οικόπεδο με κτίσμα, διαμέρισμα, κατάστημα, κλπ)

είκοσι (20) ευρώ για βοηθητικούς χώρους (χώρο στάθμευσης ή αποθήκη) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή όταν στο συμβόλαιο ορίζεται για αυτούς τους χώρους ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου και δεν περιγράφονται σε αυτό ως παρακολουθήματα διηρημένων ιδιοκτησιών. Στις αγροτικές περιοχές, δηλαδή στα ακίνητα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών, εάν έχετε παραπάνω από δύο εγγραπτέα δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, θα καταβάλλετε τέλη κτηματογράφησης για δύο (2) μόνο δικαιώματα (δηλαδή 2 x 35 = 70 Ευρώ), ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.Δυνατότητα καταβολής τέλους κτηματογράφησης με δόσεις

Το “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ” έχει ανακοινώσει τη δυνατότητα καταβολής του παγίου τέλους κτηματογράφησης σε έως και 12 άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας, στις Τράπεζες ALPHA BANK, ATTICA BANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EFG EUROBANK. Αναλυτικές οδηγίες παρέχονται από τις Τράπεζες καθώς και στο site του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ»: www.ktimatologio.gr .

Δεν είναι απαραίτητη για την κατάθεση δήλωσης η σύνταξη συμβολαίου αποδοχής κληρονομιάς

Για να κατοχυρώσετε το δικαίωμα σας στο Εθνικό Κτηματολόγιο σε περίπτωση κληρονομιάς, δεν είναι απαραίτητο να συντάξετε τώρα συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς. Συμβουλευτείτε άμεσα τους Νομικούς και Μηχανικούς των Γραφείων Κτηματογράφησης, για να αποφύγετε τα περιττά έξοδα.

H έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου μας

Το Κτηματολόγιο με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελέσει το απαραίτητο εργαλείο καταγραφής και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας. Με τη λειτουργία του θα εξασφαλιστεί, όπως σε κάθε πολιτισμένο μέρος του πλανήτη, η ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Η διαχείριση θα απλοποιηθεί με ανάλογη μείωση των εξόδων του πολίτη. Η έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωσή του είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης του τόπου και είναι υπόθεση όλων μας.

Οδηγείς υποβολής της δήλωσης OdhgeisSymplhrwshs_D1

Οδηγείς υποβολής της δήλωσης

The post Υποχρεώσεις ιδιοκτητών για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο στη Λέσβο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα