Υπηρεσία Ασύλου: Το αδιαχώρητο με τεράστιες ουρές- Σύψας: Κίνδυνος διασποράς του ιού

20:12 10/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλες ουρές και συνωστισμός από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, παρατηρήθηκε έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη, νωρίς το πρωί. Πρόσφυγες και μετανάστες, ζητούν ανανέωση των δελτίων παραμονής στην χώρα, συνέντευξη για άσυλο, καταθέτουν προσφυγή σε απορριπτική απόφαση ή θέλουν να διευθετήσουν άλλες υποθέσεις.

Όταν η πόρτα άνοιξε στις 6 το πρωί, οι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Ασύλου, βρήκαν μπροστά τους 300 άτομα. Πολλοί είχαν φτάσει εκεί από τις 2 τη νύχτα.

Εντός της Υπηρεσίας ασύλου, οι πρόσφυγες φορούν μάσκα και γάντια, οι συνεντεύξεις

γίνονται μέσω plexiglass, όμως η μείωση του διαθέσιμου χώρου εξυπηρέτησης, δημιουργεί συχνά αυτές τις εικόνες συνωστισμού έξω από την Υπηρεσία, με τους λοιμωξιολόγους να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

Η εικόνα προβληματίζει του ειδικούς. «Υπάρχει υψηλός κίνδυνος να είναι εκεί ασυμπτωματικά άτομα και να γίνεται η αναμονή εστία διασποράς. Ο συνωστισμός αυτός είναι επικίνδυνος, επιβάλλεται μία λύση ίσως οι άνθρωποι να έρχονται με ραντεβού» επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων συμφόρησης στους χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου, έλαβε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με Υπουργική Απόφαση, ορίστηκε η παράταση για 6 μήνες της ισχύος των αδειών διαμονής ενώ η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για μια σειρά διοικητικών πράξεων, με στόχο την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνούς προστασίας.

Τρία γραφεία σε Άλιμο, Πειραιά και Κατεχάκη, εξυπηρετούν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τις περιοχές της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα