Υπερκοστολογήσεις δεκάδων εκατ. ευρώ αποκάλυψε ο γενικός επιθεωρητής υγείας

16:09 22/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σωρεία περιπτώσεων που αφορούν σε υπερτιμολογήσεις και υπερκοστολογήσεις ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία ο γενικός επιθεωρητής Υγείας, Σταύρος Ευαγγελάτος.

Ο κ. Ευαγγελάτος στάθηκε σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με προμήθειες υλικών σε ελληνικά νοσοκομεία και οι οποίες κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μόνο οι έξι περιπτώσεις

που ανέφερε υπολογίζεται ότι επέφεραν ζημία άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικά, παρέθεσε στοιχεία για υπερκοστολογημένους απινιδωτές και βηματοδότες, οι οποίοι αγοράζονταν με πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς. Η σχετική έρευνα του ΣΕΥΥΠ που διεξήχθη το 2004 βρήκε ότι υπήρχε κατά πάγια τακτική γιατρών καταχωρούσαν παραγγελίες για απινιδωτές και βηματοδότες από συγκεκριμένους κατασκευαστικούς οίκους. Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπήρξαν offshore εταιρείες στην Κύπρο και αλλού, τις οποίες ίδρυαν οι ιδιωτικές εταιρίες που προμήθευαν απινιδωτές και βηματοδότες για να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των τιμών εισαγωγής των προϊόντων.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως: Χαρακτήρισε τον διαγωνισμό για την προμήθεια για αναισθησιολογικών μηχανημάτων, τηλεφωνικό κέντρο κ.α «ελαττωματικό». Σημείωσε ότι από το 2004 έως το 2009 σημειώθηκε ζημία μόνο από τις προμήθειες αυτών των υλικών 974.000 ευρώ.

Σε νοσοκομείο της Καβάλας: Προμήθεια οστικών μοσχευμάτων σε νοσοκομείο της Καβάλας, για την οποία δεν προηγήθηκαν διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές, ενώ η προμήθεια νευροχειρουργικών υλικών γινόταν με απευθείας ανάθεση. Επίσης το νοσοκομείο προμηθεύοντα υπερβολικές ποσότητες υλικών. Αποτέλεσμα, για τα έτη από το 2005 έως το 2008, ζημία 831.000

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Προμήθεια λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων κ.α. Και σε αυτή την περίπτωση το ΣΕΥΥΠ διαπίστωσε πως η προμήθεια έγινε με εξωσυμβατικές διαδικασίες. Αποτέλεσμα, για τα έτη 2008 – 2009, ζημία 6.8 εκατ. ευρώ.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Προμήθεια ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών υλικών. Και σε αυτή την περίπτωση εντοπίστηκαν «εξω-συμβατικές προμήθειες με μεγαλύτερες τιμές από τις συμβατικές». Αποτέλεσμα, ζημία ύψους 1 εκ. ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όλα τα περιστατικά βαφτίζονταν ως επείγοντα, με αποτέλεσμα μόνο στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου η οικονομική ζημία να υπολογίζεται σε 2,1 εκ. ευρώ, κατά τη διετία 2008-2009.

Δέκα φορές πιο ακριβά αγόραζε τα ραδιοφάρμακα το Δημόσιο

Προμήθεια ραδιοφαρμάκων: Νοσοκομείο της Πάτρας προμηθευόταν ραδιοφάρμακο 10 φορές πάνω από την τιμή αγοράς.

«Με έκπληξη διαπίστωσα πως σε ένα νοσοκομείο που κάναμε ελέγχους, το 2016, τιμολογούταν το ραδιοφάρμακο 10 φορές ψηλότερα» είπε, ο κ. Ευαγγελάτος. Διευκρίνισε πως αντί για 220 ευρώ, το εν λόγω νοσοκομείο το προμηθευόταν το φάρμακο με τιμή 2.200 ευρώ επί 6 χρόνια. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι έλεγχοι για τα ραδιοφάρμακα εντόπισαν περιπτώσεις όπου τα σκευάσματα πωλούνταν από τις εταιρίες με 1.000 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα με 500 ευρώ και μάλιστα από την ίδια εταιρία.

Ο κ. Ευαγγελάτος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεση του και θα συνεχίσει σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα