Ξυλαγανή: Ποδόσφαιρο με τη «φούσκα» του γουρουνιού

08:56 31/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά οι παλιές εορταστικές-γευστικές- συνήθειες δεν έχουν ξεχαστεί στη Θράκη. Στο χωριό της Ξυλαγανής για παράδειγμα ακόμη και σήμερα υπάρχουν σπίτια που έχουν στο τραπέζι τους το δικό τους χοιρινό.

«Πριν 45 χρόνια τέτοιες μέρες στην Ξυλαγανή γινόταν χαμός. Ήμουν 10-15 ετών και θυμάμαι να τρέχουμε με τα άλλα παιδιά από γειτονιά σε γειτονιά για να πάρουμε από κάθε σπίτι τη «φούσκα» του γουρουνιού γιατί εκείνα τα χρόνια μπάλα ποδοσφαίρου για εμάς δεν υπήρχε.» θυμάται ο Απόστολος

Μουζαλιώτης, κάτοικος της Ξυλαγανής και γυρίζει το χρόνο πίσω, τότε που κάθε σπίτι στο χωριό του έτρεφε όλο το χρόνο ένα τουλάχιστον γουρούνι από το οποίο θα εξασφάλιζε το κρέας των εορτών κι όχι μόνο.

Ο κος Απόστολος στα αριστερά της φωτογραφίας με Ξυλαγανιώτες

«Όταν γινόταν το καψάλισμα και έβγαζαν τα εντόσθια έμενε μόνο η «φούσκα» του γουρουνιού, η κύστη. Και ο νοικοκύρης του σπιτιού μας έλεγε: «Παιδιά για να πάρετε τη φούσκα πρέπει να φιλήσετε τον πισινό του γουρουνιού» Εεε τι να κάνουμε κι εμείς, φιλούσαμε τον πισινό, παίρναμε την φούσκα, την φουσκώναμε και παίζαμε μπάλα.» θυμάται και γελά σημειώνοντας πως σήμερα, κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν τα παιδιά.

Το καψάλισμα σε εξέλιξη…

«Τα παλαιότερα χρόνια το χοιρινό στην Ξυλαγανή ήταν απαραίτητο. Λίγες ήταν οι οικογένειες που δεν είχαν χοιρινό. Παραμονές Χριστουγέννων πάντα το έσφαζαν. Άλλοι ή το έγδερναν ή το καψάλιζαν.» δηλώνει ο κος Μουζαλιώτης εξηγώντας την «τεχνική»: «Το τοποθετούσαν σε ένα ξύλο και το έπλυναν. Ο νοικοκύρης έπαιρνε το χοιρινό και το κομμάτιαζε. Έβγαζε το λίπος. Χώριζε κρέας για μπριζόλες, τις κάπνιζε και τις αλάτιζε για να τις διατηρήσει για καιρό αφού ψυγεία δεν υπήρχαν. Πολύ κρέας το έκαναν καβουρμά, τον τενεκέ τον άνοιγαν την άνοιξη όταν έσπερναν σκόρδα, ή αργότερα όταν θέριζαν, ήταν λίγο αλμυρός, για να πίνουν νερό. Έβγαζαν και το λίπος για το μαγείρεμα, φτώχεια και το ελαιόλαδο σπάνιζε.»

Τι κι αν πέρασαν τα χρόνια οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν, το ένα ξυλαγανιώτικο μασάλι (κουβέντα) φέρνει το άλλο και το μικρό πολύ μικρό  (λόγω κορονοϊου)  οικογενειακό τσιμπούσι δεν αργεί να στηθεί.
φώτο:-Το καψάλισμα του γουρουνιού-   Απόστολος Μουζαλιώτης (αριστέρα της φωτογραφίας) ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα