Ξεκίνησε η ανακατάληψη της Ράκα από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

13:53 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για την ανακατάληψη της Ράκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, με συντονισμένες επιθέσεις από βορρά, ανατολή και δύση και με την από αέρος υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, ξεκίνησαν σήμερα Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)

Ο εκπρόσωπος Ταλάλ Σϊλο είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα και ότι η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα αναμένεται να είναι σφοδρή, «διότι το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπισθεί

μέχρι θανάτου αυτό που ονομάζει πρωτεύουσά του».

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το 2014 την πόλη, που τελούσε υπό τον έλεγχο ανταρτικών δυνάμεων, και την χρησιμοποίησε ως κέντρο για τον σχεδιασμό των επιθέσεων κατά της Δύσης.

«Ο συνασπισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των επιχειρήσεων. Εκτός από τα αεροσκάφη, υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του συνασπισμού που δρουν στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει την έναρξη τα ξημερώματα συντονισμένης επίθεσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στον ανατολικό τομέα της πόλης και σε στρατιωτική βάση στα βόρεια περίχωρα της.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίθεση στην συνοικία αλ-Μάσλαμπ και κατά της βάσης της 17ης Μεραρχίας ακολούθησαν ολονύκτιους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, 3.000 έως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται περικυκλωμένοι στη Ράκα, όπου έχουν οργανώσει την άμυνά τους για την επίθεση που προετοιμάζεται από τον Νοέμβριο.

Με «στραβό μάτι» βλέπει την όλη επιχείρηση η Τουρκία καθώς οι ΗΠΑ εφοδίασαν με όπλα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να ενισχύσουν την δύναμη των Kούρδων μαχητών, αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση της Ράκα.

Η τουρκική δυσαρέσκεια είναι κάτι παραπάνω από έντονη καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν αμέσως λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, εάν η επιχείρηση στην Ράκα απειλήσει την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα