Λέσβος: Το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

13:11 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης αρκετά χρόνια τώρα, υλοποιούνται προγράμματα ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Οι έννοιες του σεβασμού, της προσφοράς, της ενσυναίσθησης καλλιεργούνται καθημερινά μέσα από δράσεις που υλοποιούνται στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό και έχουν ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενεργών, υπεύθυνων, ευσυνείδητων και δημιουργικών αυριανών πολιτών που θα χαίρονται και θα απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς να διαταράσσουν την ισορροπία

του πλανήτη.

Το μήνυμα των παιδιών και των εκπαιδευτικών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα για τις δράσεις που αναπτύσσει το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, σύμφωνα με την διευθύντρια του, Άννα Τσουκαλά.

«Η κάθε σχολική χρονιά είναι για μας ένα ταξίδι στη γνώση, στην ανακάλυψη, στο παιχνίδι, στη χαρά, στη συντροφιά, στον χρόνο, ένα ταξίδι ωρίμανσης μέσα από το οποίο όλοι βγαίνουμε καλύτεροι, μικροί και μεγάλοι. Το ταξίδι μας έχει πολλές στάσεις και σε κάθε μια από αυτές βιώνουμε διαφορετικά και καινούργια συναισθήματα. Ο κήπος μας, είναι μια στάση, ένας κήπος αληθινός που τον φροντίζουμε με αγάπη και μας προσφέρει τη γεύση, τη νοστιμιά και τη δροσιά του. Μας μαθαίνει την αξία της προσωπικής φροντίδας των ζωντανών φυτών για τον ζωντανό και υγιή άνθρωπο, μας δείχνει στην πράξη τα αποτελέσματα των κόπων και των προσπαθειών μας. Μας μαθαίνει την αξία και την ανάγκη της συνεργασίας. Πολύχρωμος είναι ο κήπος μας, πολύχρωμα και τα συναισθήματα, οι αξίες και οι γνώσεις που μας προικίζει. Άλλες στάσεις είναι οι επισκέψεις στα μουσεία της γειτονιάς αλλά και σε πιο μακρινά, στο θέατρο, στο κάστρο, στις εκκλησίες στο βιβλιοπωλείο και αλλού για να γνωρίσουμε την ιστορία και τον πολιτισμός μας.

Στο σχολείο μας μαθαίνουμε τρόπους να ανακαλύπτουμε τη γνώση και όχι να τη βρίσκουμε έτοιμη. Βγαίνουμε στη φύση και περπατάμε, καταλαβαίνουμε πως πρέπει να φροντίζουμε τον φυσικό κόσμο γύρω μας για να μας φροντίζει κι αυτός με τη σειρά του και μαθαίνουμε να προσφέρουμε και να νιώθουμε τη χαρά της προσφοράς. Να προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, να προσφέρουμε όχι από ανάγκη αλλά για την αξία του να είσαι άνθρωπος (τα παιδιά του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης είναι ανάδοχοι της Άλιετ που ζει στη Ζάμπια μέσα από το πρόγραμμα της Action Aid).

Στόχος μας να κλείνουμε έναν κύκλο ζωής και να γινόμαστε ψηλότεροι και σοφότεροι, να δυναμώνουμε τα φτερά μας για τα επόμενα ταξίδια για να μη σταματήσουμε ποτέ να ανακαλύπτουμε γνώσεις, προορισμούς, διαδρομές και ταξίδια. Να μαθαίνουμε για τη χαρά που δίνει η σοφία στον άνθρωπο και να πορευόμαστε με αξίες και ιδανικά σε όλη μας τη ζωή.

ΣΕΒΟΜΑΙ τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα,

ΠΡΟΣΦΕΡΩ στους ανθρώπους, στα φυτά, στα ζώα,

ΖΩ με τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα.

Το μήνυμά μας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με την ευχή να φτιάξουμε έναν “κόσμο” πιο ΔΙΚΑΙΟ, πιο ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ, πιο ΛΑΜΠΕΡΟ, για όλα τα παιδιά της γης, για όλους τους ανθρώπους της γης.»

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα