Ξάνθη: Ομαδικό εργαστήρι Νέι & Μακάμ στη ΦΕΞ

14:37 17/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομαδικό εργαστήρι Νέι & Μακάμ θα λειτουργήσει στη ΦΕΞ. «Το νέι (μτφ καλαμένιος αυλός), ως αναπόσπαστο κομμάτι των θρησκευτικών πρακτικών των Μεβλεβί δερβίσηδων και κατέχοντας μαζί με το ταμπούρ τη πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα υπόλοιπα όργανα που αποδίδουν το τροπικό σύστημα των μακάμ, αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα όργανα της οθωμανικής μουσικής παράδοσης τόσο ως διαμορφωτής όσο και ως εκφραστής αυτής. Έτσι λοιπόν, η πρακτική του νέι έρχεται να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση της απόδοσης

και οργάνωσης του τροπικού συστήματος των μακάμ αλλά και να μαρτυρήσει τα ιδιαίτερα υφολογικά χαρακτηριστικά της παράδοσης αυτής.» εξηγούν οι υπεύθυνοι της ΦΕΞ.

Παράλληλα, σημειώνουν: «Στο εργαστήρι αυτό θα εξερευνήσουμε τις τεχνικές δυνατότητες και ιδιαιτερότητες του οργάνου, θα εμβαθύνουμε στο χαρακτήρα απλών και σύνθετων μακάμ, θα εστιάσουμε στην απόδοση στιλιστικών, εκφραστικών και υφολογικών στοιχείων (στολίδια, βιμπράτο, δυναμικές κτλ) και θα εξασκηθούμε στην αυτοσχεδιαστική φόρμα ταξίμ.»

-Ποιους αφορά

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με το όργανο νέι αλλά και με ανατολικό τροπικό σύστημα των μακάμ, είτε παίζουν κάποιο μουσικό όργανο είτε όχι ανεξαρτήτως επιπέδων.

Info
Πληροφορίες εγγραφές: Γιάννης Κατσούλης, 6944125845 ή στην γραμματεία της ΦΕΞ 2541025421

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξάνθη, Ομαδικό, Νέι, Μακάμ, ΦΕΞ,xanthi, omadiko, nei, makam, fex