Βρετανικό Μουσείο: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα απ’ τα μάτια του Ροντέν»

12:45 28/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τις 26 Απριλίου έως τις 29 Ιουλίου 2018 το Βρετανικό Μουσείο θα φιλοξενεί στις αίθουσές του μια πρωτότυπη έκθεση, αφιερωμένη στην αγάπη του Ογκύστ Ροντέν -του σπουδαιότερου γλύπτη του τέλους του 190υ και των αρχών του 20ου αιώνα – για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Περίπου 80 γλυπτά του Ροντέν, μαζί και 13 εναπομείναντα σχέδια των γλυπτών του θα εκτεθούν δίπλα σε 12 γλυπτά του Παρθενώνα που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Μουσείου.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Sainsbury Exhibitions Gallery, και λόγω της ιδιαίτερης αυτής περίστασης, περίπου 12 από τα γλυπτά θα μετακινηθούν από την Duveen Gallery όπου είναι τοποθετημένα, κάτι το οποίο έχει συμβεί μόνον δύο φορές στο παρελθόν.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Ίαν Τζένκινς θέλει «να δουν οι επισκέπτες τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα απ’ τα μάτια του Ροντέν».

Ο Ροντέν ταξίδεψε 15 φορές στο Λονδίνο. Επισκεπτόταν συχνά το Βρετανικό Μουσείο για να σχεδιάσει και να αναζητήσει έμπνευση.

Τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, ο Ροντέν, ζωγράφιζε από εκμαγεία, και έφτιαχνε τα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα που υπήρχαν στο Παρίσι τη δεκαετία του 1860. Κάποια από αυτά είναι τα σχέδια θα εκτεθούν στη Βρετανική πρωτεύουσα τον Απρίλιο του 2018.

Η πρώτη φορά που επισκέφτηκε το Λονδίνο ο Γάλλος γλύπτης ήταν το 1881, και η ανακάλυψη εκ μέρους του της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν. Το 1902 έγραψε ότι «απλά, στοιχειώνω το Βρετανικό Μουσείο». Και συνέχισε να το επισκέπτεται, από καιρό σε καιρό, έως τον θάνατό του, το 1917.

Παρότι ο Ροντέν δεν επισκέφτηκε ποτέ την Ελλάδα, τα γλυπτά της ελληνικής αρχαιότητας αποτελούσαν έμπνευση για αυτόν. Σχετικά με το πλέον διάσημο έργο του, «το φιλί» λέγεται πως αυτό είναι εμπνευσμένο από ένα ζευγάρι θεοτήτων που αρχικά ήταν σκαλισμένο στο Ανατολικό Αέτωμα. Ο γλύπτης είχε στην κατοχή του μια φωτογραφία αυτού του ζευγαριού, τραβηγμένη τη δεκαετία του 1880.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα