Βρετανία: Από Δευτέρα 1η Ιουνίου σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων

12:31 29/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε χαλάρωση των περιορισμών του lockdown προχωρά από την Δευτέρα 1 Ιουνίου η Βρετανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με συναθροίσεις έως έξι ατόμων συγγενών και φίλων μόνο σε εξωτερικούς χώρους και διατηρώντας την απαιτούμενη απόσταση αλλά και με σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων. Έτσι από Δευτέρα ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί

και μαθητές του νηπιαγωγείου, της πρώτης και έκτης δημοτικού επιστρέφουν στις τάξεις τους. Επιπλέον θα επαναλειτουργήσουν οι ανοιχτές αγορές και οι εκθέσεις αυτοκινήτων και μετά από δύο εβδομάδες στα μέσα Ιουνίου θα ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον εκδηλώνει ανυπομονησία για χαλάρωση των μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας προωθώντας ακόμη και άρση μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στα μέσα Ιουνίου, σε αντίθεση με τη Σκωτία που επιλέγει έναν πιο προσεκτικό και συντηρητικό τρόπο απελευθέρωσης των μέτρων.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έδωσε το «πράσινο φως» για επανέναρξη των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων τον Ιούνιο και οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, συμφώνησαν να επιστρέψει η δράση στις 17 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, διχάζει τη Βρετανία η στήριξη του Τζόνσον στον ανώτερο σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς, παραμερίζοντας τις φωνές που ζητούν την παραίτηση του μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι παραβίασε τους κανόνες lockdown διανύοντας 400 χλμ από το Λονδίνο στο Ντέραμ της βόρειας Αγγλίας.

Ακόμη και η η δημόσια βρετανική ραδιοτηλεόραση το BBC αναγκάστηκε να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση στην ενότητα για «σημαντικές διαμαρτυρίες ανησυχίας του ευρύ κοινού», όταν έλαβε παράπονα για tweet πολιτικής του συντάκτριας, που προκάλεσε μια καταιγίδα κριτικής αφού απάντησε σε ένα tweet του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Κάμινγκς με τρόπο που πολλοί έκριναν ως υπεράσπιση του συμβούλου του Τζόνσον.

Το άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας προωθείται παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε «εύθραυστη κατάσταση» στηριζόμενη σε ένα σύστημα ιχνηλάτησης «μέτριο και ατελές» που δεν θα είναι έτοιμο πριν τα τέλη Ιουνίου ενώ 18 δήμοι της Βρετανίας δεν έχουν ακόμα δει την κορύφωση των κρουσμάτων από την πανδημία.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Νατάσα Καντζάβελου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα