Βουλή: Διαφοροποιήσεις επί του ν/σ για την αναδοχή και υιοθεσία

18:27 3/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το επίμαχο άρθρο 8, που δίνει το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, και το οποίο έχει προκαλέσει αναταράξεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών, τόσο στην συγκυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου,

χαρακτήρισε «τομή» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι «τέτοιους είδους νομοσχέδια κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση και μπορούν να αποτελέσουν πεδίο ευρύτερων συναινέσεων».

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις και προτάσεις κομμάτων και φορέων προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτές:

– Αποσαφηνίστηκε στο άρθρο 8 ότι, μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων αναδόχων, η επιλογή γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού και με ειδική αναφορά στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του.

– Επίσης, στο άρθρο 6, λαμβάνεται υπόψη η άποψη του παιδιού και γίνεται ειδική μνεία στη γνώμη του ανηλίκου.

– Δικαιούνται οι ανάδοχοι γονείς τις ίδιες άδειες για τη φροντίδα του ανηλίκου, με αυτές που έχουν και οι φυσικοί γονείς.

– Ενισχύεται η εποπτεία και ο έλεγχος μετά την αναδοχή και προσδιορίζεται ότι θα γίνεται τουλάχιστο μία φορά το μήνα αλλά και έκτακτα.

– Στο άρθρο 3 προστίθεται ότι αποκλείονται από την αναδοχή όσοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της ληστείας.

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, διευκρίνισε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κόμμα της κράτησε μεν επιφυλάξεις περιμένοντας να γίνουν περαιτέρω αλλαγές, όπως δεσμεύτηκε η υπουργός Εργασίας, αλλά είναι θετικό στη διάταξη και θα την υπερψηφίσει στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν θα τεθεί θέμα κομματικής γραμμής.

Μετά τις αλλαγές αυτές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας ήρε τις επιφυλάξεις του . Από την πλευρά της ΝΔ η εισηγήτρια Κατερινα Μάρκου αφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Επίσης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τη σχετική διάταξη, αντίθετα από τον εισηγητή του κόμματος Γιώργο Λαζαρίδη που επέμεινε στη διαφωνία του.

Την άποψη ότι το κράτος πρέπει να νομοθετεί με αντίληψη πολιτειακή και νομική, προέταξαν σήμερα Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντόρα Μπακογιάννη, και με παρέμβασή τους στήριξαν τη θέση ότι οι διατάξεις περί αναδοχής δεν μπορεί να εξαιρέσουν τα ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα