Ξάνθη: Σε ισχύ τα προληπτικά μέτρα λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών

18:21 3/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ισχύ παραμένουν και αύριο τα προληπτικά μέτρα που έλαβε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις υπηρεσίες της μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στο Όλβιο Ξάνθης.
Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά προληπτικούς λόγους, συστήνεται, η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Ν. Όλβιο.

Ήτοι τις περιοχές: Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή και οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές

ενώ τα αντίστοιχα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά και για αύριο Παρασκευή 4 Μαΐου.

Τα μέτρα τα οποία είχαν προταθεί μόνο για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ παρατείνονται για επιπλέον 24 ώρες, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή:
1. Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό
2. Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά)
3. Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο
4. Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο

Να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διεξάγει εντατικές μετρήσεις με αφορμή την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο εργοστάσιο μπαταριών στο Ν. Όλβιο Ξάνθης, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το Σάββατο το μεσημέρι στην Π.Ε. Ξάνθης.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα χωράφια τους…

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής πάντως ο δήμαρχος Τοπείρου, ο κος Θωμάς Μίχογλου σημείωσε πως είναι δύσκολο οι κάτοικοι της περιοχής, αγρότες και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί, λόγω της προετοιμασίας των κτημάτων τους για την σπορά και της «αναγκαστικής» εργασίας σε εξωτερικούς χώρους.

Αναπάντητα ερωτηματικά

Όσον αφορά στις απορίες της τοπικής κοινωνίας αυτές εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες. Ερωτήματα, όπως πόσο αυστηρές είναι οι συνθήκες πυρασφάλειας σε τέτοιους χώρους;Γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης; Αν το προσωπικό ασφαλείας είχε στη διάθεσή του φορητούς πυροσβεστήρες; Γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα έκαναν χρήση νερού κι όχι κάποιου άλλου ειδικού υγρού; Και τέλος γιατί τα ίδια οχήματα αναζητούσαν νερό από πυροσβεστικούς κρουνούς εκτός εγκαταστάσεων του εργοστασίου;

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα