Βόρειο Αιγαίο: SOS από τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων για την κατάργηση ειδικών φορολογικών κινήτρων

13:04 16/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σειρά ειδικών φορολογικών κινήτρων που είχαν θεσπιστεί για τα μικρά νησιά καταργούνται με την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου και κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους για την αναγκαιότητα αντισταθμιστικών μέτρων. Πρόκειται για τα 73 νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκων που όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος « εκτός από την εξομοίωση του ΦΠΑ και την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών από 1η του Γενάρη που από 17% πάει 24%, καταργούνται και μια σειρά

άλλων μέτρων που βοηθούσαν τον ντόπιο πληθυσμό να μείνει στο νησί και συγκεκριμένα :

-Η επιπλέον αύξηση κατά 50% στο αφορολόγητο όριο

-Εξομοιώνονται οι φορολογικοί συντελεστές στις μικρές επιχειρήσεις ενώ

– δε δίνεται πλέον η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ

Ζητάμε τη βοήθεια της πολιτείας για να μην αδειάσουν τα νησιά» τόνισε στο σταθμό μας ο δήμαρχος Ψαρών.

Η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή τόνισε ότι «σε συνεργασία με τα υπόλοιπα 73 μικρά νησιά μέσω της ΚΕΔΕ θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τη διατήρηση των ειδικών φορολογικών κινήτρων» .

Εν τω μεταξύ σε δημόσια ακρόαση που διοργάνωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR), στις Βρυξέλλες με θέμα το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΦΠΑ και πόσο επηρεάζει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ζητήθηκε ξεκάθαρη απάντηση για το αν μπορεί η Ελλάδα την 1 Ιανουαρίου 2017 να μην μειώσει το ΦΠΑ και να επαναφέρει το μειωμένο φορολογικό καθεστώς σε όσα μικρά νησιά το αφαίρεσε. Σαφή απάντηση ότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να το κάνει έδωσε ο κ. Donato Raponi, επικεφαλής της αρμόδιας μονάδας για θέματα ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Keywords
Τυχαία Θέματα