Βόρεια Μακεδονία: Στα πρόθυρα διάσπασης το VMRO-DPMNE
Σκόπια, του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου
Με δύο ξεχωριστά συνέδρια… πορεύεται το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, ως απόρροια της αντιπαλότητας μεταξύ της «μεταρρυθμιστικής» και της «συντηρητικής» πτέρυγάς του, η οποία διαρκεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και κορυφώνεται τώρα με την εκδήλωση έντονων διαφωνιών μεταξύ τους, για την πολιτική και τη «γραμμή» που ακολουθεί το κόμμα.
Αρχικά χθες, η ομάδα εντός του κόμματος που αποκαλείται «Επιτροπή Πρωτοβουλίας»
Η Επιτροπή αυτή, η οποία εκφράζει τη μεταρρυθμιστική τάση εντός του VMRO-DPMNE επιρρίπτει στον αρχηγό του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και το περιβάλλον του τελευταίου την ευθύνη για την ήττα του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2020,ενώ τον κατηγορεί ακόμη ότι χαράσσει και ακολουθεί πολιτικές που απομονώνουν όλο και περισσότερο το κόμμα και το οδηγούν σε απαξίωση.
Λίγες ώρες αργότερα χθες, η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE, που ελέγχεται από τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου του κόμματος για τον Νοέμβριο, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που θα διεξαχθούν ένα ή δύο μήνες νωρίτερα. Στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον Χρίστιαν Μίτσοκσι, ο οποίος εκπροσωπεί τη συντηρητική και εθνικιστική τάση εντός του κόμματος θεώρησαν ότι η κίνηση της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου είναι αντίθετη στις διατάξεις του καταστατικού του κόμματος και ανέφεραν ότι το μόνο «νόμιμο» συνέδριο θα είναι αυτό που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Τα στελέχη που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα του VMRO-DPMNE και συντάσσονται γύρω από τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατηγόρησαν την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» ότι επιδιώκει να ανακόψει την ανοδική πορεία του κόμματος και ότι λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» του αρχηγού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Πρόσθεσαν δε ότι το συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για «εκκαθάριση» στους κόλπους του κόμματος.
Ο 43χρονος Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναδείχτηκε αρχηγός του VMRO-DPMNE από έκτακτο συνέδριο του κόμματος αυτού, που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2017, στο οποίο ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Είχε προταθεί για νέος αρχηγός του κόμματος από τον «αδιαμφισβήτητο» τότε ηγέτη του VMRO-DPMNE και ισχυρό άνδρα της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 διέφυγε στην Ουγγαρία προκειμένου να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών στη Βόρεια Μακεδονία για υποθέσεις διαφθοράς και για να μην καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αρκετές ακόμη υποθέσεις εις βάρος του που σχετίζονται με τα «πεπραγμένα» του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας (2006-2016). Ο Γκρούεφσκι κατέφυγε στον ομοϊδεάτή του, Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Θεωρείται ότι ακόμη και σήμερα κινεί τα νήματα στο VMRO-DPMNE και λειτουργεί ως «σκιώδης» ηγέτης του.
Ο Μίτσοκσκι στα τρία χρόνια που είναι αρχηγός του κόμματος ακολουθεί πιστά την «σκληρή» γραμμή στα εθνικά θέματα που είχε χαράξει ο προκατοχός του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος Ζόραν Ζάεφ τον αποκαλεί τακτικά «μαριονέττα του φυγάδα».
Η μεταρρυθμιστική τάση εντός του VMRO-DPMNE εκπροσωπείται κυρίως από τον γνωστό επιχειρηματία και δήμαρχο της πόλης Καβάνταρτσι, Μίτκο Γιάντσεφ και τον πρώην υπουργό Υγείας (επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι), Νίκολα Τοντόροφ.
Τον Οκτώβριο του 2018, ο Μίτκο Γιάντσεφ διεγράφη από αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, μετά από διαφωνίες με την ομάδα του Χρίστιαν Μίτσκοσκι σχετικά με την τακτική του κόμματος για το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είχε διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.
Ο Μίτκο Γιάντσεφ, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τότε, συμμετείχε στο δημοψήφισμα και ψήφισε κατά της συμφωνίας. Το VMRO-DPMNΕ, που είχε εναντιωθεί ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενόψει του δημοψηφίσματος εκείνου στη χώρα είχε καλέσει του υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση, ωστόσο ο συντριπτικός αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού απείχε από το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής σε αυτό να ανέλθει μόλις στο 37%.
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκηνές ροκ στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας: Γιατροί «έπαιξαν» ξύλο – «Έφευγαν» μέχρι και σκαμπό
- Αποκλειστικό: Η αλήθεια για την σχέση της Μενδώνη με τον Λιγνάδη
- Στο στόχαστρο ο Γιαννάκος μετά τις δηλώσεις του για τη νοσηλεύτρια που έμεινε παράλυτη
- Εμβολιάστηκε στο Ναύπλιο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος (Φωτογραφίες)
- Lockdown: Ποιοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται να έχουν βεβαιώσεις μετακίνησης
- Παύλος Χαϊκάλης: Νέα σοβαρή καταγγελία στο ΣΕΗ για τον ηθοποιό
- Survivor 2021: Ποιος είναι ο νέος παίκτης που αναχωρεί για τον Άγιο Δομίνικο
- «Στην κατάψυξη» η Βρετανία με το θερμόμετρο στους -29,9 - Εντυπωσιακές εικόνες από το Λονδίνο (pics)
- Κατερίνα Καραβάτου: Τι είπε για την περιπέτεια της υγείας της;
- Καιρός στην Αθήνα - Κακοκαιρία Μήδεια: Καταιγίδα τώρα στα βόρεια προάστια - Πού βρέχει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Νέα κινητοποίηση στο Γεντίκι – Στο πλευρό των διαδηλωτών ο ΣΥΡΙΖΑ
- ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το τριήμερο της «Μήδειας»
- Εξοπλισμό στην 8η ΕΜΑΚ δώρισε ο Δήμος Ελασσόνας
- Βόρεια Μακεδονία: Στα πρόθυρα διάσπασης το VMRO-DPMNE
- Μ. Καβάλα: Οι Εβραίοι έκαναν πιο «πλούσια» την ελληνική κοινωνία
- Και την Κρήτη θα «χτυπήσει» το νέο κύμα κακοκαιρίας (ηχητικό – βίντεο)
- Αν.Μ.Θ.: 66 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης
- Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας – Ρυθμίσεις για τις επιταγές
- Συνέλευση των μουσικών στα Χανιά το Σάββατο: «Να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας» (audio)
- Πάτρα: Πιέζονται τα νοσοκομεία – Νέα πτέρυγα στο ΠΓΝΠ για περιστατικά covid -19

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Βόρεια Μακεδονία: Στα πρόθυρα διάσπασης το VMRO-DPMNE
- Συνέλευση των μουσικών στα Χανιά το Σάββατο: «Να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας» (audio)
- Μ. Καβάλα: Οι Εβραίοι έκαναν πιο «πλούσια» την ελληνική κοινωνία
- Μνημόνιο Συνεργασίας του ΟΑΕΔ με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
- Και την Κρήτη θα «χτυπήσει» το νέο κύμα κακοκαιρίας (ηχητικό – βίντεο)
- Προμαχώνας Σερρών: Σύλληψη αλλοδαπής για αφορολόγητο καπνό και αλκοολούχα ποτά
- Ο Κώστας Τζιούμης για τα σχεδιαζόμενα έργα της Τρίπολης
- Ροδόπη-Α.Βαφειάδης: Αν δεν διαγραφούν τα χρέη, θα κλείσουν επιχειρήσεις
- Eυάλωτη η Ευρώπη στον κορονοϊό τονίζει ο ΠΟΥ
- Ακ. Σκέρτσος στο Πρώτο: Έως τέλος Απριλίου ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πως θα αξιοποιηθούν 20 εκατ. από το ΕΣΠΑ για να αναβαθμιστούν οι Κεντρικές Αγορές
- Στους -25 βαθμούς Κελσίου η «πιο παγωμένη» νύχτα της Σκωτίας
- Παράσταση διαμαρτυρίας του Εμπορικού Πάτρας στην Περιφέρεια: Ως εδώ, έχουμε φωνή
- Λιβάνιος : Τροποποιούνται τα άρθρα 8 και 32 του ν/σ για τα Οπτικοακουστικά Μέσα
- Καιρός : Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες αλα Μάρτιος ’87; – Τι λένε οι ειδικοί
- Μπορίς Παστερνάκ: 3 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Ρώσο συγγραφέα
- Οικογενειακή τραγωδία: Σοκ στην Κύπρο από τη διπλή δολοφονία μιας γυναίκας και του γιου της
- Μανούσος Μανουσάκης: «Με παρενόχλησαν δύο κοπέλες»