Βόλος: Κυκλοφόρησε το 100ο τεύχος του «Ουρανού»

10:45 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μόλις κυκλοφόρησε το πανηγυρικό και συλλεκτικό 100ό τεύχος του περιοδικού «Ουρανός», που εδώ και 25 πλέον χρόνια εκδίδει ανελλιπώς η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου. Είναι μεγαλύτερο σε αριθμό σελίδων, έναντι των προηγουμένων περιοδικών και περιλαμβάνει ολόκληρη την ύλη της δεύτερης 50άδας των τευχών, αφού η ύλη της πρώτης 50άδας είχε παρουσιαστεί στο 50ό τεύχος του Ιανουαρίου 2004 (σελ. 10).

Στο κύριο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη γίνονται αναφορές στα διάφορα θέματα όλων

των προηγούμενων τευχών με το «Κυνήγι της επικαιρότητας», τις «Μεγάλες συνεργασίες αστρονόμων, ερευνητών και ερασιτεχνών αστρονόμων», τις «Μεταφράσεις άρθρων του “Astronomy” και άλλων εντύπων», τις «Συνεντεύξεις κορυφαίων αστρονόμων», τα «Αφιερώματα και ένθετα του περιοδικού», τις «Παρεχόμενες ευκαιρίες προς τους μαθητές» και τη «Ζωή και κίνηση της Εταιρείας και των άλλων Συλλόγων».

Κυρίως, όμως, περιλαμβάνει ολόκληρη 10άδα σπουδαίων και επίκαιρων άρθρων διαφόρων αστρονόμων, όπως του Νικολάου Πράντζου: Μια φευγαλέα αναλαμπή στο σκοτάδι, του Ιωάννη Σειραδάκη: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», του Κανάρη Τσίγκανου: Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών, του Στρατου Θεοδοσίου: Χάος και δυναμικά συστήματα, του Γραμμένου Θεοφάνη: Η συμβολή του Kurt Godel στη Γενική Σχετικότητα, του Παναγιώτη Νιάρχου: Εξωηλιακοί πλανήτες – 21 χρόνια έρευνας, του Γιάννη Χαρανά: Προσομοίωση πρόσκρουσης του αστεροειδή 99.942 Apophis, του Ιωάννου Λυριντζή: Αστρονομία και μύθος στο ναό του Απόλλωνα των Δελφών και του Μανώλη Ξυλούρη: Αστεροσκοπείο Χελμού.
Δεν παραλείπει να αναφέρει και διάφορες ευχές, κρίσεις, προτάσεις και σκέψεις πολλών αναγνωστών, όπως του Ιωάννη Πάσσου, του Παναγιώτη Χριστοπούλου, του Δημητρίου Τσάμπουρα, του Σταύρου Αυγολούπη, του Ξενοφώντος Μουσά, του Ευάγγελου Σπανδάγου, του Πάνου Πάτση, του Χαρίτωνος Τομπουλίδη, του Μάνου Δανέζη, του Διονύση Σιμόπουλου, του Θεοδώρου Περράκη, του Χάρη Βάρβογλη κ.ά.

Το πανηγυρικό και συλλεκτικό 100ό τεύχος του «Ουρανού» που μόλις κυκλοφόρησε περιλαμβάνει, τέλος και τις σταθερές σελίδες του με θέματα «Επί του τηλεσκοπίου», «Το χρονικό του τριμήνου», «Προ 10ετίας» κ.ά., διατίθεται δε από τα γραφεία της Εταιρείας, με μειωμένη τιμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα