Βόλος: Φωτιές άναψε ο «Εφραίμ» στο Δημοτικό Συμβούλιο

20:37 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ
Φωτιές άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για την ανακήρυξη του Ηγουμένου Εφραίμ ως «Επίτιμου Δημότη» της πόλης του Βόλου. Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «ανερμάτιστη, λαϊκίστικη και διχαστική απόφαση».

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου, επισήμανε ότι πρόκειται για «μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Μπορεί να έρθουν κι άλλες εισηγήσεις γι ανθρώπους που προσφέρουν στην πόλη μας. Ο γέροντας Εφραίμ
έχει βοηθήσει πολύ το Βόλο, προσφέροντας γύρω στα 7εκ. ευρώ στην τοπική κοινωνία από τοπικούς προμηθευτές που επιλέγει και προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η εκδήλωση ανακήρυξης θα γίνει στις 29 Οκτωβρίου, καθώς στις 28 Οκτωβρίου έρχεται η εικόνα από το Άγιο Όρος με σκάφος του λιμενικού στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και θα παραστεί στην πόλη και ο γέροντας».Ο κ. Πατσιαντάς των «Δρόμων Συνεργασίας» ψήφισε αρνητικά ενώ η κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται το συναίσθημα των ανθρώπων για προσωπικό στόχο. «Επίτιμος δημότης είναι η μέγιστη τιμή που δίνεται σε κάποιον εν ζωή. Σε πρόσωπα που πρόσφεραν στο κοινωνικό σύνολο, άνθρωποι που έχουν καθολική αναγνώριση, χωρίς αμφισβητήσεις. Και σε τέτοιες αποφάσεις, πρέπει να είναι ομόφωνη απόφαση. Η πρόταση αυτή, πάσχει από ηθική νομιμοποίηση. Υπάρχει σεβασμός στην ιδιότητα, αλλά ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον επίτιμο δημότη;». Επιπλέον έκανε λόγο για ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, που είναι υπόλογο με βαρύτατες κατηγορίες.Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας, τόνισε ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα και μεγαλύτερη σπίλωση, όταν κάποιος πάει να εκμεταλλευτεί το θρησκευτικό συναίσθημα πολιτών για επίτευξη ιδιοτελών σκοπών. Ο κ. Γαργάλας σημείωσε ότι «Δε θα μιλήσουμε για την προσωπικότητα του ηγούμενου» κι ανέγνωσε σημεία επιστολής που είχαν αποστείλει προς όλους τους βουλευτές και τους κρατικούς φορείς καλόγεροι από τα ιερά κελιά του Αγ. Όρους και στρέφονταν κατά του ηγούμενου Εφραίμ, κατηγορώντας τον για εκμετάλλευση εργασίας, για παράνομες δράσεις, χαρακτηρίζοντάς τον ως αδίστακτο ρασοφόρο Ρασπούτιν. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Δ.Σ. κ. Μουλά που του αφαίρεσε το λόγο γιατί «βρίζει και συκοφαντεί» ενώ ο Απ. Γαλάτης του επισήμανε ότι «όταν λέμε κάτι και δεν το υιοθετούμε, σημαίνει ότι συκοφαντούμε».

Αποστολή στο Ροστώβ

Τέλος κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, την μετακίνηση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ροστόβ, με ενστάσεις των μειοψηφιών για τη σύνθεση της αποστολής που δεν είναι διαπαραταξιακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα