Η ΕΡΤ στη Βηρυτό: Ανταπόκριση από τα «πεδία μάχης» – Υπό κατάληψη κυβερνητικά κτήρια (video)

19:16 8/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεχειλίζει από λαϊκή οργή η Βηρυτός απέναντι στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης που δημιούργησαν οι δύο πολύνεκρες εκρήξεις στο λιμάνι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 158 ανθρώπους. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ Μ. Κωνσταντινίδη 50.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο του Λιβάνου ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις

με την αστυνομία καθώς κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Κι ενώ η αστυνομία είχε στραμμένη εκεί την προσοχή της, άλλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του ΥΠΕΞ, στα υπουργεία Εμπορίου, Ενέργειας και στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στις φλόγες έχουν παραδοθει τουλάχιστον δύο κυβερνητικά κτήρια.  Μάλιστα ακούστηκαν και πυροβολισμοί στα σημεία των κινητοποιήσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία. Ο Ερυθρός Σταυρός μιλά για 172 τραυματίες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν και έναν νεκρό αστυνομικό. Μπροστά στη γενικευμένη αντίδραση ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη Δευτέρα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Εν τω μεταξύ στη Βηρυτό βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Ο κ. Μισέλ, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο «τουίτερ», τους διαβεβαίωσε ότι «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό του λαού του Λιβάνου» και συμπλήρωσε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν για το κοινό καλό του λαού και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να δώσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Βηρυτός: Αρνείται τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ο πρόεδρος του Λιβάνου – Φουντώνει η λαϊκή οργή (video)

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν απέρριψε τη διενέργειας διεθνούς έρευνας για τις πολύνεκρες εκρήξεις αποδίδοντας τες είτε σε αμέλεια, είτε σε «εξωτερική παρέμβαση», για παράδειγμα κάποια βόμβα, λέγοντας πως η σχετική έρευνα θα διεξαχθεί από τις τοπικές αρχές.

Πόνος και καταστροφή στη Βηρυτό – Ποτάμι οργής κατά της κυβέρνησης (video)

Την ίδια ώρα οι εναγώνιες προσπάθειες των συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται, καθώς αγνοούνται τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 6.000, με τους 120 να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Από τους 158 νεκρούς, οι 43 είναι Σύροι.

Οδοιπορικό της ΕΡΤ στην Βηρυτό: Αβέβαιο το μέλλον χιλιάδων κατοίκων – Θρήνος και οργή στα συντρίμμια (video)

H Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι έστειλε μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που ειδικεύεται στην ταυτοποίηση θυμάτων στην περιοχή των δύο πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό, έπειτα από αίτημα των λιβανέζικων αρχών.

Οι ειδικοί των IRT (Incident Response Teams) της Ιντερπόλ αναπτύσσονται στο πεδίο έπειτα από αίτημα των κρατών μελών της, όταν εκτυλίσσονται φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα ή επιθέσεις.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα