Βερολίνο-Παρίσι: Νέα συνθήκη φιλίας και συνεργασίας

13:31 22/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα συνθήκη για την ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας και την αποστολή μηνύματος υποστήριξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπέγραψαν την Τρίτη η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που δέχεται πλήγματα από την άνοδο των εθνικισμών και του λαϊκισμού.

Unité, solidarité, cohésion.
Notre devoir avec l’Allemagne aujourd’hui : faire de l’Europe un bouclier pour protéger nos peuples des changements du monde.

C’est le sens du traité d’Aix-la-Chapelle que je viens de signer avec la chancelière A. Merkel.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 22, 2019

Το κείμενο υπεγράφη στο Άαχεν, στην 56η επέτειο της συνθήκης των Ηλυσίων και τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η συνθήκη έρχεται να συμπληρώσει την συνθήκη των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ και επισφράγισε τη γαλλογερμανική συμφιλίωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προβλέπει τη σύγκλιση της οικονομικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των δύο χωρών, ενισχυμένη συνεργασία στις συνοριακές περιοχές, καθώς και τη σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης που θα αποτελείται από 100 Γάλλους και Γερμανούς βουλευτές.

Το γαλλογερμανικό δίδυμο μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

«Δεν έχουμε ποτέ προχωρήσει τόσο πολύ στον τομέα της κοινής άμυνας», επισημαίνει η γαλλική προεδρία, ακόμα και αν η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί έναν δύσκολο συμβιβασμό για το θέμα δεδομένης της διάστασης απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Για μία ακόμη φορά χρειαζόμαστε συγκεκριμένα και ουσιαστικά σχέδια ολοκλήρωσης, που να καθιστούν σαφές στους ανθρώπους ότι η Ευρώπη επιτυγχάνει πράγματα σε μία τελείως άλλη διάσταση και ποιότητα από ό,τι κάθε χώρα μεμονωμένα», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον γερμανικό Τύπο.

Σχετική είδηση: Μακρόν και Μέρκελ υπογράφουν νέα συνθήκη γαλλογερμανικής συνεργασίας

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα