Βερολίνο: 12 οι νεκροί – 50 οι τραυματίες στην χριστουγεννιάτικη αγορά

08:31 20/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

12 νεκροί και 50 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του μακελειού στη γερμανική πρωτεύουσα, όταν φορτηγό παρέσυρε πολίτες σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό τμήμα της πόλης. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη ενώ ο συνοδηγός σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο δράστης είναι μετανάστης από το Πακιστάν ο οποίος έχει απασχολήσει τις αρχές, όχι όμως για υποθέσεις σχετικές με τρομοκρατία.

Επίσης, η αστυνομία

του Βερολίνου γνωστοποίησε σε ανάρτησή της στο Twitter, ότι το φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος επισκεπτών στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, οδηγήθηκε εκεί από πρόθεση.

Οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου έκαναν γνωστό επίσης ότι ο νεκρός άντρας που βρέθηκε στο τιμόνι, δεν είχε τον έλεγχό του οχήματος.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ο οδηγός του φορτηγού, συνελήφθη, ενώ ο συνοδηγός σκοτώθηκε.

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter ότι ερευνά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το φορτηγό είχε κλαπεί από οικοδομή στην Πολωνία.

Tην ευθύνη για το μακελειό φέρεται να αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με αναφορές στο twitter, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες, προσθέτοντας, «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη ‘επίθεση’ ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο πληροφορίες μέσω twitter δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος.

Βαθιά θλίψη για τους θανάτους εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την «διαφαινόμενη τρομοκρατική ενέργεια», ενώ Γαλλία και Ιταλία, ανακοίνωσαν ότι εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας τους.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει το χτύπημα στο Βερολίνο υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το αποκρουστικό εγκληματικό χτύπημα στο Βερολίνο. Οι σκέψεις μας είναι τώρα με τους συγγενείς των θυμάτων».

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τη θλίψη του τόσο για «τη νύχτα τρόμου» σε όλη την Ευρώπη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Οι τρομοκράτες δείχνουν ξανά το αποτρόπαιο πρόσωπο τους. Συλλυπητήρια στις οικογένειές των θυμάτων, αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Η επόμενη μέρα πρέπει να δώσει στην ειρήνη μια ευκαιρία. Ο φόβος δεν θα νικήσει» υπογραμμίζει.

Την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. «Εκφράζουμε τη θλίψη και την αλληλεγγύη μας στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η τρομοκρατία και η βία δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τα κεκτημένα της Ευρώπης στο κέντρο των οποίων βρίσκονται η κατάφαση στη ζωή και η αξία του ανθρώπου, η ειρήνη, η ανοχή στη συνύπαρξη διαφορετικών λαών. Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες του Βερολίνου στη δύσκολη αυτή στιγμή», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων.

ΠΗΓΗ:Πηγή: Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο, theguardian.com
Σχετική είδηση:Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο (video-photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα