Ευκ. Τσακαλώτος: Τελευταία ευκαιρία για όσους απέκρυψαν εισοδήματα

01:33 20/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που είναι προαπαιτούμενο της 2ης αξιολόγησης, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως δίνει το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, και για να διορθωθούν αδικίες του παρελθόντος. Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι με τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, αυτά θα φορολογούνται μέχρι 60% και δεν θα υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις, ενώ μίλησε για

την τελευταία ευκαιρία για τους φοροφυγάδες. Επίσης, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει τελικά νομοθετική πρωτοβουλία και όχι υπουργική απόφαση για το αφορολόγητο μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τις οποίες θα εξαιρούνται άτομα που είναι άνω των 70 ετών, με αναπηρία άνω του 80%, και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

«Θέλουμε να διευκολύνουμε πολίτες που θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να χτίσουν αυτό το αφορολόγητο μέσα από την πληρωμή ηλεκτρονικής κάρτας», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων υπογράμμισε ότι το υπουργείο αναζήτησε μια χρυσή τομή ώστε και το δημόσιο να εισπράξει χρήματα αλλά και να μην υπάρξει αμνηστία. «Θα πληρώσουν αυτά που θα πλήρωναν αν είχαν αφήσει εδώ τα χρήματά τους», σημείωσε.

Αναφερόμενος γενικότερα στις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών , είπε ότι πρόκειται για δέσμη μέτρων που σύμφωνα με τους θεσμούς περιλαμβάνονται στα μη παραμετρικά μέτρα, είναι δηλαδή μέτρα που δεν συμμετέχουν στο να πιάσει κάποιος τους δημοσιονομικούς στόχους. «Αυτό είναι το κακό νέο. Το καλό είναι πως όσα κερδίζεις από αυτές τις παρεμβάσεις είναι δικά σου χρήματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Έχουμε αποδείξει σε αυτή την κυβέρνηση, ότι εμείς θα τεντώσουμε όσο μπορούμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του ελληνικού λαού και για να διορθώσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι η υπόσχεση που θα συνεχίζει να την τηρεί».

Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται διάταξη που προέβλεπε ότι με υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα προσδιοριστεί η παροχή κινήτρων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς είναι «καλύτερο και πιο δημοκρατικό, να το φέρουμε (…) με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσουμε στη Βουλή», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρεται διάταξη από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές στα παίγνια διότι εκκρεμεί συζήτηση σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Για τα επιμέρους θέματα εφαρμογής των ηλεκτρονικών συναλλαγών (που θα καθορίζει θέματα προμηθειών των τραπεζών και συναλλαγών με πλαστικό χρήματα, πρόσβασης ΑΜΕΑ κλπ)θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο, όπως ανακοινώθηκε.

Πηγές Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα