Βενιζέλος: Βελτίωση, αλλά ανάγκη ώθησης οικονομίας, εργασίας - Συνεργαζόμαστε, δεν ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ

12:40 25/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Οι τρέχουσες εξελίξεις και ο προγραμματισμός του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που είναι σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μια αναδρομή στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, όπου από τη μια πλευρά υπήρχε η επιθυμία της αυτοδυναμίας και από την άλλη ενος ανύπαρκτου σχεδίου Β.
-Λογω των εκλογών που ακολούθησαν οξύνθηκε το νόθο μέτωπο
μνημόνιο-αντιμνημόνιο με αλλαγές, λόγω της αλλαγής της στάσης της ΝΔ και της στάσης ευθύνης της ΔΗΜΑΡ.
-Πρέπει να πούμε οτι δύο μεγάλες πολιτικές εξελίξεις συνέβησαν: 1) η πλήρης συνειδητοποίηση οτι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει σχέδιο β όπως έδωσε αποστομωτική απάντηση η Κύπρος 2) χάρις στις θυσίες της ελληνικού λαού και φόβους της ευρωζώνης άλλαξαν οι δυατυπώσεις των εταριων μας σε σχεση με την Ελλαδα κι ετσι η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς
-Πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, είπε ο κ. Βενιζέλος. Το μεγάλο ερώτημα που έθεσα στη Λειψία είναι ποιος αποφασίζει για ποιον στην Ευρώπη.
-Η ευρωζώνη φοβάται την κρίση χρέους στον σκληρό πυρήνα της, την κοινωνική κρίση κυρίως την ανεργία των νέων και την κρίση του ευρωσκεπτικισμού. Η Ελλάδα συνεπώς εφαρμόζει μια στρατηγικη 1)για να βγει η χώρα από την κρίση και 2) να θωρακιστεί η Ελλάδα σε σχέση με τις διεθνεις εξελίξεις και στην ίδια την ευρωζώνη. Πιστεύω πάντως οτι αυτή η Ευρώπη είναι το καλύτερο γήπεδο για την Ελλάδα.
-Το μέλλον του ευρώ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα κριθεί πολιτικά. Γι αυτο πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι και εμείς σαν ΠΑΣΟΚ, σαν σοσιαλιστές.Η κρίση άρχισε ύπουλα το 2008, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Αν δεν υπήρχε η απειλή της χρεοκοπίας δεν θα κάναμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που απελευθερώνουν τη χώρα.
-Όλα τα μεγέθη έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την εκκρεμότητα του χρέους.
-Το έλλειμμα ήταν 16%, 6% τώρα καλύτερα από τα προβλεπόμενα.
-Αποκτουμε ενα τραπεζικό συστημα προς όφελος της κοινωνίας για την ανάπτυξη.
-Η κατασταση στην πραγματική οικονομία δεν εμφανίζει την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών.
Χρειάζεται ενίσχυση για την ανάσχεση της ανεργίας. Τα 6 δισ. που δίνει η ΕΕ θα έπρεπε να είναι μόνο για την Ελλάδα.

-Τώρα υπάρχει στην κυβέρνηση η στήριξη που δεν υπήρχε στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τον αγώνα τότε τον κάναμε μόνοι μας υπό την απειλή του Grexit.
Η κυβέρνηση πορευεται έχοντας αναμφίβολα καταγράψει θετικά σημεία αλλά έχοντας αναδείξει και σημαντικά προβλήματα. Ποια είναι τα προβλήματα: Η ΝΔ νομίζει ότι είναι μια διική της, μια μονοκομματική κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων. Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας, ευθύνης και σοβαρότητας. Συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ αλλα δεν ταυτιζόμαστε.
Ενόχληση προκαλούν οι προτάσεις στη ΝΔ που έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και παιδαιριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεών μας μέσα από την καθυστέρηση. Δεν είναι δυνατό το ΠΑΣΟΚ να πρέπει να καταβάλλει αγωνιώδεις προσπαθειες για να γίνουν δεκτά τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας.
Άλλα παραδείγματα ο ΦΠΑ εστίασης και το ειδικό τέλος ακινήτων, «"το χαράτσι", όπως το λέει ο λαός», αντί του ενιαίου τέλους ακινήτων.

-Η δημόσια ανεπίτρεπτη διαφωνία για ένα νομοσχέδιο. Και η συνάντηση της Δευτέρας στην πραγματικότητα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιόλογηση της λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο ισχυρισμός οτι αρκεί η υφιστάμενη νομοθεσία καθίστανται περιττά τα 2/3 των εισαγόμενων και ψηφιζόμενων νομοσχεδίων. «Είχαμε παλαιοτερα την πρακτική της Χρυσής Αυγής παλαιότερα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για «αυτόκλητους τραμπούκους».

-Η επιτυχία της κυβέρνησης θα διασφαλιστεί μονο αν γίνουν αυτά που λεμε αλλά απλά και γιατί χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση. Το εκλογικό σύστημα έχει συμβάλλει στην εκλογική πόλωση. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «ανεπίγνωστο πολιτικό σύστημα».
Keywords
Τυχαία Θέματα