Βενεζουέλα: Απαγόρευση εξόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για τον Χουάν Γκουαϊδό

09:42 30/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων επέβαλε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Στον επικεφαλής του κοινοβουλίου, 35 ετών, σε βάρος του οποίου διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, επιβλήθηκε «απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ως το πέρας της έρευνας» και επίσης «το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών» και η δέσμευση τυχόν άλλων περιουσιακών του στοιχείων, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Μάικελ Μορένο.

Όχι σε στρατιωτική

επέμβαση

Η Ομάδα της Λίμας τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε την Τρίτη ο περουβιανός υπουργός Εξωτερικών Νέστορ Ποπολίσιο.

«Ως Ομάδα της Λίμας, έχουμε πει ότι δεν υποστηρίζουμε καμία στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα», θύμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Περού στον Τύπο.

Η Ομάδα της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα.

Η δήλωση του Ποπολίσιο καταγράφεται ενώ οι ΗΠΑ, που επιδιώκουν ο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, τονίζουν ότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».

Μαδούρο: Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε σήμερα από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι δεν έχει εκδοθεί ως τώρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό το μέτρο δεν έχει παρθεί ως τώρα. Ας περιμένουμε (να ολοκληρωθούν) οι εσωτερικές συνταγματικές και δικαστικές διαδικασίες για να δούμε τα αποτελέσματα. Δεν θα βιαστούμε, θα περιμένουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Για τον Μαδούρο, το ζήτημα είναι συνταγματικό και επαφίεται στη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας.

«Ως αρχηγός του κράτους, έχω την άποψη ότι γίνεται απόπειρα πραξικόπημα, κατά παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη του αρχηγού του κράτους. Πρέπει να ενεργήσει ο γενικός εισαγγελέας, και έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, πρέπει να ενεργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, και ήδη ενεργεί. Και ό,τι αποφασίσουν ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια θα εφαρμοστεί από το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μαδούρο.

Επίσης ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι εκτιμά πως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Μπόλτον, δεν επέτρεψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει διάλογο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας.

Ο Μαδούρο τόνισε ότι έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, που όμως απέβησαν όλες άκαρπες.

«Επί χρόνια, προσπάθησα σε προσωπικό επίπεδο» να υπάρξει διάλογος, είπε. «Έχω στείλει μηνύματα δημόσια που έφθασαν στον Τραμπ, μέσω των ΜΜΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουμε μια σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να έχουμε σεβασμό και διάλογο, παρά τις πολιτικές, πολιτισμικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ μας. Και φαινόταν σαν να είχε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για αυτό. Αλλά ο Μπόλτον απέτρεψε τον Τραμπ από το να αρχίσει διάλογο. Έχω την πληροφορία ότι τον εμπόδισε», υπογράμμισε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Υπέρ πρόωρων εκλογών

Στην ίδια συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο κ. Μαδούρο δήλωσε ότι θα καλωσόριζε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της εθνοσυνέλευσης.

«Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, (θα έδινε) μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου. Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο.

Συλλήψεις

Δύο δημοσιογράφοι από τη Χιλή όπως και δύο ντόπιοι συνελήφθησαν την Τρίτη το βράδυ κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, κατήγγειλε το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων του Τύπου (SNTP).

Ο Ροντρίγο Πέρες και ο συνάδελφός του Γκονσάλο Μπαραόνα, δύο δημοσιογράφοι που εργάζονται για το τηλεοπτικό δίκτυο της Χιλής TVN, συνελήφθησαν από μέλη της προεδρικής φρουράς μαζί με δύο δημοσιογράφους, τον Μάικερ Ιριάρτε και την Άνα Ροντρίγκες του ψηφιακού δικτύου VPI.

Οι Πέρες και Μπαραόνα βρίσκονται στο Καράκας για να καλύψουν την πολιτική κρίση που ξέσπασε αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου.

Ρωσία και Βενεζουέλα

Αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, εάν στη φρουρά του ή στο προσωπικό του εργάζονται στελέχη ρωσικών ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Επίσης ερωτηθείς εάν φοβάται νέα απόπειρα κατά της ζωής του, ο Μαδούρο αποκρίθηκε ότι η φύλαξή του είναι πολύ καλή. Ερωτηθείς εάν συμμετέχει προσωπικό ρωσικών ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στη φρουρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε ότι «δεν έχει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό».

Δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να συνεχίσει να αποκτά προηγμένα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.

«Πάντα έχουμε σχέδια για την προώθηση της συνεργασίας ώστε να βελτιώνουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα, την τεχνολογία των πυραύλων μας, το πυροβολικό μας. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε αυτό το πεδίο των εξοπλισμών. Τα πιο προηγμένα όπλα στον κόσμο θα συνεχίσουν να έρχονται στη Βενεζουέλα», υποστήριξε ο Μαδούρο.

Η συνεργασία των δύο χωρών είναι αδιάλειπτη, συνεχίζεται «κάθε μήνα, αυτό είναι φυσιολογικό, δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει κατ’ εξαόρεση», νέα ρωσικά οπλικά συστήματα «έρχονται κάθε μήνα», επέμεινε και πρόσθεσε πως το Καράκας εκφράζει «ευγνωμοσύνη» για τη ρωσική βοήθεια και πάντα «αποπληρώνει τις οφειλές του».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα