Βαλτόνερα: Ρήγμα στο κέντρο του χωριού

16:59 19/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κοινότητα Βαλτονέρων είναι η δεύτερη, μετά τους Ανάργυρους, που θα πρέπει να εκκενωθεί, για να μην τεθεί θέμα με την ασφάλεια των κατοίκων, δήλωσε ο σεισμολόγος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης. Από τον περασμένο Ιούνιο που σημειώθηκε η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, στην περιοχή πραγματοποιούνται μελέτες, από τις οποίες φαίνεται ότι έχει σχηματιστεί διάρρηξη στο κέντρο των Βαλτονέρων και θα πρέπει τα κτίρια γύρω από αυτήν, να εκκενωθουν.

Ο κ Λέκκας αναφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή, όπου όπως είπε

τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη κι έχουν επιταχυνόμενο χαρακτήρα. Το ανάγλυφο του εδάφους μεταβάλλεται συνεχώς. Η έρευνα συνεχίζεται και ενώ στα Βαλτόνερα φαίνεται πως υπάρχει επικινδυνότητα σε μια μικρή περιοχή, στους Ανάργυρους είναι δεδομένο πως όλο το χωριό είναι σε άμεσο κίνδυνο. Μία αφορμή όπως, μία έντονη βροχόπτωση ή μια σεισμική δόνηση, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κάποια εξέλιξη, στη συμπεριφορά του εδάφους.

Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε και στην κοινότητα Αναργύρων, για να συζητηθούν τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την απαλλοτρίωση και τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε πως η Περιφέρεια θα ζητήσει να παραμείνει η περιοχή σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και να εκπονηθούν μελέτες, ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση για την επίσπευση των διαδικασιών.

«Παρακολουθούμε τις έρευνες που γίνονται στην περιοχή» είπε ο κ. Καρυπίδης, επισημαίνοντας ότι, προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά πολύ σημαντική είναι και η βιωσιμότητα της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα