Β. Μουνδριανάκης: Ο Νίκος Σειραγάκης είναι αμετανόητος και συνιστά απειλή για την κοινωνία

21:54 14/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις αίθουσες των δικαστηρίων ζωντάνεψε πριν από λίγες ημέρες η υπόθεση της πρόωρης αποφυλάκισης του παιδεραστή Νίκου Σειραγάκη, που είχε ασελγήσει σε 53 ανήλικα παιδιά, ένα γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος όσες φορές εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών, όχι μόνο δεν δήλωνε μετανιωμένος, αλλά αντίθετα, επέρριπτε την ευθύνη των φρικτών πράξεων της ασέλγειας και αποπλάνησης, στα ανήλικα θύματά του.

Ο 47χρονος παιδεραστής και πρώην προπονητή των παιδικών τμημάτων μπάσκετ του ΑΓΟΡ, είχε συλληφθεί στο κρεβάτι μαζί με δυο ανήλικα παιδιά στο

Ρέθυμνο.

Ο Νίκος Σειραγάκης, μέχρι και κατά την πρόσφατη ακροαματική διαδικασία, σχετικά με την πρόωρη αποφυλάκισή του, υποστήριξε ότι ναι μεν οι κατηγορίες που του αποδίδονταν ήταν αληθινές, αλλά ότι έγιναν με τη «συναίνεση» των παιδιών σαν ένα «παιχνίδι μύησης» και μια διαδικασία απελευθέρωσης των παιδιών από τα ταμπού και τις φοβίες τους.

«Οφείλω να πω και δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί η λήθη -σκόπιμη ή εγγενής- αδικεί προσπάθειες και ανθρώπους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, που από την πρώτη στιγμή είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να εκπροσωπήσει με πέντε συναδέλφους του εθελοντικά, τις δεκάδες οικογένειες των θυμάτων.

«Η σύλληψη του αδίστακτου δράστη οφείλεται στην ευαισθησία του Αξιωματικού της ΕΛΑΣ, Νίκου Κουρμούλη, ο οποίος διακινδύνευσε την επαγγελματική και προσωπική του υπόσταση προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση. Αντί επιβράβευσης αποστρατεύθηκε, αλλά κατάφερε να οδηγηθεί στη φυλακή μια εξαιρετικά επικίνδυνη προσωπικότητα», τόνισε ο κ. Μουνδριανάκης.

Ο Σειραγάκης οδηγήθηκε στη εκδίκαση της υπόθεσής του με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο για ασέλγειες και αποπλανήσεις ανήλικων αγοριών. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου τον παρέπεμψε για 53 περιπτώσεις ανηλίκων και ειδικότερα με τις κατηγορίες:

• Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια 25 ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ» εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
• Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια επτά ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, όχι όμως και τα 18, κατά συρροή και κατ» εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
• Για αποπλάνηση δύο παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη, κατά συρροή και κατ εξακολούθηση
• Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση 13 παιδιών που συμπλήρωσαν τα 12 έτη, όχι όμως και τα 14, κατά συρροή και κατ» εξακολούθηση, κατ» ορθή μεταβολή της κατηγορίας.
• Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση τεσσάρων παιδιών που συμπλήρωσαν τα 14 έτη όχι όμως και τα 15, κατά συρροή και κατ» εξακολούθηση.
• Για ασέλγεια παρά φύση δύο προσώπων νεότερων των 17 ετών, κατά συρροή και κατ» εξακολούθηση.
• Για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας δια ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά συνήθεια.

Το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Πειραιά καταδίκασε τον Σειραγάκη σε 401 χρόνια κάθειρξη -225 κατά συγχώνευση- χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. 1,5 περίπου χρόνο αργότερα ο ίδιος άσκησε έφεση. Το Εφετείο επιβεβαίωσε την καταδίκη το 2016, ενώ ομόφωνα για δεύτερη φορά, δεν του αναγνωρίστηκε το παραμικρό ελαφρυντικό. Η εκτιτέα ποινή ήταν 25 και με το νόμο Παρασκευόπουλου μειώθηκε στα 20.

«Οφείλω να πω ότι έγινε με χρήση ενός νόμου που αποβλέπει στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν μπορεί όμως τα ευεργετήματα ενός τέτοιου νόμου να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης αδίστακτων, αμετανόητων και επικίνδυνων ανθρώπων. Δεν μπορούν αυτοί οι νόμοι να εφαρμόζονται οριζόντια, χωρίς την κατά περίπτωση εξέταση των σοβαρών υποθέσεων», δηλώνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Μετά την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, οι πέντε δικηγόροι, που εθελοντικά είχαν εκπροσωπήσει τις δεκάδες οικογένειες των παιδιών που δέχθηκαν την βάναυση συμπεριφορά του «γυμναστή» τους, δεν επέτρεψαν να περάσει μια τέτοια απόφαση. «Εκφράσαμε την οργή και την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας και του δικηγορικού κόσμου, αλλά και όλων των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την κοινωνική συνοχή», ανέφερε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μουνδριανάκης για να προσθέσει: «Προς τιμήν του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπραξε το καθήκον του και παρήγγειλε να ασκηθεί έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που συνέβη. Το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας απέρριψε την απόφαση ανακαλώντας το πρώτο βούλευμα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί πίσω στις φυλακές ο άνθρωπος αυτός.

Στη διάρκεια της δίκης, υιοθετήθηκαν πλήρως τα επιχειρήματα των πολιτικών εναγόντων, που τεκμηρίωσαν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, συνιστά μια μόνιμη, ενεργή απειλή για την κοινωνία.

Ο Σειραγάκης ΔΕΝ έχει σωφρονιστεί. Δεν έχει ζητήσει συγνώμη από τα θύματά του, δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του, δεν έχει αναλογιστεί το μέγεθος των φρικαλεοτήτων που διέπραξε
Τα επιχειρήματά του ενώπιον των δικαστών δεν ήταν καθόλου πειστικά. Ήταν μεθοδικός και ήθελε να περάσει έναν τρόπο ζωής εντελώς διαστροφικό και καταστροφικό πρότυπο.

Ένα από τα στοιχεία τα οποία ήταν απολύτως εξοργιστικά, αφού και στο πρώτο και στο δεύτερο δικαστήριο, ο Σειραγάκης προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στα παιδιά – θύματά του.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μουνδριανάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα