Τσίπρας: Η λύση του Κυπριακού είναι εθνικής σημασίας στόχος

11:42 11/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη συνεδρίαση της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εθνικής σημασίας στόχο και παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας οι οποίες και παρουσιάστηκαν στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

«Είναι σαφές άλλωστε, όπως είχα πει και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικής σημασίας στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι

εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος και η διαρκής ενημέρωση αλλά και η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας, τις οποίες και παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κυπριακής δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου στις δικοινοτικές συνομιλίες, αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφαλείας».

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί θα υπονομευόταν από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κύπρο.

Σχετικές ειδήσεις

Γκουτέρες: Εγγύηση και ασφάλεια απαραίτητες για συμφωνία στο ΚυπριακόΕνημερώνει τη Βουλή στις 11:00 για το Κυπριακό ο Αλ. ΤσίπραςΚυπριακό: Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τη Βουλή – Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία (video)
Keywords
Τυχαία Θέματα