Τρίκαλα: Γνωριμία με την Καραγκούνικη φορεσιά στα Μεγάλα Καλύβια

14:14 4/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται μία παραδοσιακή Καραγκούνικη φορεσιά, θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλοι όσοι βρεθούν την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στα Μεγάλα Καλύβια του Δήμου Τρικκαίων.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, τον Δήμο Τρικκαίων και το παράρτημα Φανερωμένης του Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων “Οι Θεριστάδες”. Η εκδήλωση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο πρώην Δημαρχείων Μεγάλων Καλυβίων, θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα με την παρουσίαση του θέματος “Αναδρομή από το χθες στο σήμερα”. Μισή ώρα

αργότερα, στον ίδιο χώρο, έχει προγραμματιστεί σύντομη παρουσίαση του Καραγκούνικου δρωμένου και αναπαράσταση της παλιάς συντεχνίας του ελληνοράφτη από τις γυναίκες του Συλλόγου, γνωρίζοντας στο ευρύ κοινό κάθε άγνωστη πτυχή της κατασκευής της Καραγκούνικης φορεσιάς, το είδος ραφής, υφασμάτων αλλά και κοσμημάτων που χρησιμοποιούσαν καραγκούνηδες και καραγκούνες, όπως επίσης και τι συμβόλιζε. Η παρουσίαση θα γίνει από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αντώνη Παπαμιχαήλ, με τον Σύλλογο να διατηρεί πλήθος φορεσιών που κατασκευάζονται με την καθοδήγηση καραγκούνων από τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων, όπως και από καραγκουνοχώρια των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση εντάσσεται στο περιθώριο του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου και του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος που διοργανώνεται από τις 6 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου στα Μεγάλα Καλύβια.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα