Τρίκαλα – Ν. Παππάς: Δομική στρέβλωση η DIGEA για τη χώρα

16:22 2/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η δική μας μέριμνα είναι να συντονίσουμε τις δυνάμεις της χώρας, δηλαδή και την πολιτική ηγεσία, και τις παραγωγικές δυνάμεις, και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και την κοινωνία των πολιτών, ώστε οι νέες τεχνολογίες να διαχυθούν και να βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή», δήλωσε σήμερα από τα Τρίκαλα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των επισκέψεών του στο δημαρχείο, το Επιμελητήριο και το νέο πολυχώρο στο Μύλο Ματσόπουλου, ο υπουργός αναφέρθηκε

στα θέματα που σχετίζονται με τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών και τα χρήματα των αδειών που δεν έχουν εισπραχθεί από το 2015 μέχρι σήμερα. Παραδέχθηκε καταρχήν ότι τα 256 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν με την δημοπρασία της αδειοδότησης, η οποία βέβαια κατέπεσε στο ΣτΕ αποτελούν ένα δεδικασμένο. Είναι, εν ολίγοις, ένα ποσό που η ίδια η αγορά διαμόρφωσε. Ωστόσο εξήγησε ότι δεν έχουν εισπραχθεί χρήματα από τις άδειες, από 1-1-2015 έως σήμερα, διότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα και επιπρόσθεται διαπιστωτικά η πολιτεία δεν μπορεί να καταλήξει στο ποιος λειτουργεί και εκπέμπει. Παρέπεμψε έτσι το συγκεκριμένο ζήτημα στο ΕΣΡ, προσθέτοντας, ωστόσο ότι έχουν εισπραχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο 70 εκατ. ευρώ από τέλη χρήσης συχνοτήτων από τον φόρο διαφημίσεων.

Σχετικά με την digea μίλησε για μία τεράστια δομική στρέβλωση που υπάρχει στην χώρα μας, υπό την έννοια ότι ο πάροχος δικτύου είναι και πάροχος περιεχομένου.

«Σύμφωνα με το νόμο – πρόσθεσε – αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή το δίκτυο της ΕΡΤ και επαναπροκηρύσεται ο διαγωνισμός, που δεν ολοκληρώθηκε οπότε θα έχουμε εξελίξεις». Ερωτηθείς σχετικά με τον μονοπωλιακό σχεδόν τρόπο λειτουργίας της digea, η οποία αυξάνει συνεχώς τα τιμολόγια, ο κ. Νίκος Παππάς σημείωσε: «Αυτό είναι θεμελιακό πρόβλημα και ζούμε τα επίχειρα μίας μεθόδευσης που δυστυχώς συνέβη, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ διότι είμαι θυμωμένος. Η παρέμβαση μας είναι διαρκής και εάν είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανταποκριθεί και η ΕΡΤ στις υποχρεώσεις της μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια θα έχουμε εξελίξεις. Δεν είναι οικονομικά λογικό για μία χώρα να έχει δύο τέτοιες μεγάλες υποδομές. Δύο παράλληλα δίκτυα που να κάνουν την ίδια δουλειά και να κάνουν τις ίδιες επενδύσεις». Παράλληλα επεσήμανε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η επέκταση του προγράμματος στη Θράκη, ενώ σε περιοχές που δεν είναι οικονομικά λογικό να υπάρχουν κεραιοσυστήματα, θα επιλεγεί η λύση της δορυφορικής.

Σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση του τοπίου στον τομέα των διαδικτυακών ενημερωτικών σελίδων ο υπουργός αναφέρθηκε στο μητρώο διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ως μία προσπάθεια καταγραφής των σελίδων. Στην παρούσα φάση 420 παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν ταυτοποιηθεί και εμπίπτουν στις προϋποθέσεις υπαγωγής του μητρώου και στα κριτήρια διανομής της κρατικής διαφήμισης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ίντερνετ και το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι ακριβό, προανήγγειλε επενδύσεις και το άνοιγμα της αγοράς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισκέφθηκε το δημαρχείο Τρικάλων το πρωί και ξεναγήθηκε αρχικά στο δωμάτιο ελέγχου (control room), έναν χώρο, μέσω του οποίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών, θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας όλων των δημοτικών υπηρεσιών και, κυρίως η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, με τη χρήση μίας απλής κάρτας.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψής του, το Επιμελητήριο Τρικάλων, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Γιαγιάκο και μέλη της διοίκησης και ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του ήταν ο Μύλος Ματσόπουλου, όπου ξεναγήθηκε στο νέο βιομηχανικό μουσείο που θα λειτουργήσει στο πάρκο, με την χρήση των νέων τεχνολογιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα