Τραμπ: Η κρίση της πανδημίας χειρότερη από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ-Σε διατροφική ανασφάλεια ένα στα πέντε παιδιά

07:02 7/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ξανά χθες Τετάρτη ημερήσιος απολογισμός 2.073 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε πλέον σε 73.095, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Η χώρα είχε αρχίσει να καταγράφει μείωση θυμάτων, αλλά από την Τρίτη ο ρυθμός βρίσκεται και πάλι ανοδική τροχιά. Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού είναι «χειρότερη» από την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ καθώς και τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε

χθες ο Τραμπ. «Δεν είχε γίνει ποτέ πριν επίθεση αυτής της φύσης. Και δεν έπρεπε να γίνει ποτέ», είπε. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες από αμερικανικό ινστιτούτο μελετών, σχεδόν το ένα παιδί στα πέντε στη χώρα δεν τρέφεται επαρκώς αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να πλήττει τη χώρα.

Αυξήθηκε κατά 130% σε σύγκριση με το 2018 το ποσοστό των παιδιών που πλήττονται

«Είναι ολοφάνερο ότι τα πιο μικρά παιδιά πλήττονται από διατροφική ανασφάλεια σε βαθμό άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή» στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου , τονίζει η Λόρεν Μπάουερ, που συνέταξε την έκθεση για το Brookings Institution.
«Η διατροφική ανασφάλεια των νοικοκυριών με παιδιά 18 ετών και μικρότερα αυξήθηκε κατά 130% σε σύγκριση με το 2018», διαπιστώνει η ίδια.

Ορισμένοι γονείς είναι αναγκασμένοι να μειώνουν την ποσότητα των γευμάτων, ακόμη και να παραλείπουν γεύματα των παιδιών τους, προειδοποιεί η ερευνήτρια.
Τονίζει επίσης ότι το πρόβλημα επιδεινώνει η διακοπή των προγραμμάτων προσφοράς γευμάτων στα παιδιά στα σχολεία, αφού έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας, και καλεί τις αρχές να προσφέρουν βοήθεια στην πιο ευάλωτη μερίδα του πληθυσμού.
Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αύριο, εκτιμάται ότι πλησίασε το 20%, επίπεδο που η χώρα είχε να γνωρίσει από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

EPA/Doug Mills

Ανάκληση της απόφασης Τραμπ για διάλυση της task force για την πανδημία

Ο μεγιστάνας πρόεδρος ανακάλεσε την απόφασή του να διαλύσει την ειδική επιχειρησιακή ομάδα του Λευκού Οίκου που έχει συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Δεν συνειδητοποίησα πόσο δημοφιλής ήταν η ομάδα κρίσης», είπε, προσθέτοντας ότι «δύο ή τρία» άτομα θα μπορούσαν να προστεθούν σε αυτή. «Την εκτιμά πολύ το κοινό», ανέφερε.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε δηλώσει ότι αυτή η Task Force επρόκειτο να διαλυθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και η δουλειά της θα ανατεθεί στα υπουργεία, σε μια πιο «παραδοσιακή» μορφή.

Ο Τραμπ εξήγησε επίσης ότι δεν φόρεσε μάσκα κατά τη διάρκεια της του επίσκεψής στο εργοστάσιο αεροναυπηγικής Honeywell International Inc στο Φοίνιξ, που κατασκευάζει προστατευτικές μάσκες προσώπου, αφού συμβουλεύτηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, λέγοντας πως δοκίμασε μια. Φόρεσε προστατευτικά γυαλιά , αν και οι εργαζόμενοι εκεί φορούσαν μασκα και διακρινόταν μια πινακίδα που έγραφε: «Προσοχή: Απαιτείται Μάσκα Προσώπου σε αυτό το Τμήμα».

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται μακράν οι περισσότεροι θάνατοι – ενδέχεται να φτάσουν τις 100.000 πριν από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με πολλά επιδημιολογικά μοντέλα. Αυτό βέβαια αφορά τις τιμές σε απόλυτους αριθμούς, όχι δηλαδή την αναλογία θανάτων και κρουσμάτων με τον πληθυσμό – με αυτή τη μέθοδο υπολογισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν υποστεί βαρύτερα πλήγματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, κατηγορεί συχνά την Κίνα ότι ψεύδεται για τον δικό της απολογισμό και ότι στην πραγματικότητα θρηνεί περισσότερα θύματα από ό,τι η δική του χώρα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται εξάλλου πάνω από 1,22 εκατ. επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων περίπου 190.000 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν. Η χώρα έχει κάνει πάνω από 7,75 εκατ. διαγνωστικά τεστ.

Στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών που καταγράφεται καθημερινά έχει μειωθεί πολύ, όμως έχουν εμφανιστεί άλλες εστίες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα