Τουρκία: Η διπλωματία της μάσκας-Το σχέδιο Ερντογάν-Αλαλούμ με τη διάθεσή της στο εσωτερικό

11:04 4/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην αρχή της επιδημίας, στην Τουρκία οι μάσκες πωλούνταν στα φαρμακεία και η τιμή είχε ξεφύγει. Μέχρι τις 11 Μαρτίου που σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα κορoνοϊού, η ντόπια παραγωγή ήταν 500.000 την ημέρα. Σήμερα έχει φτάσει στα 12 εκατομμύρια την ημέρα και έχουν διανεμηθεί 40 εκατομμύρια στους Τούρκους πολίτες. Παράγουν πολλές εταιρείες και βιοτεχνίες αλλά και τμήματα του τουρκικού στρατού.

Οι μάσκες έγιναν υποχρεωτικές από τις 3 Απριλίου όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρώτη απαγόρευση εισόδου

σε 31 επαρχίες με μητροπολιτικούς δήμους, και την απαγόρευση κυκλοφορίας στα άτομα άνω των 65 και (αργότερα μετά και κάτω από 20).

17 Απριλίου η πώληση των μασκών απαγορεύεται.Εντολή να δίνονται μάσκες δωρεάν μέσω φαρμακείων αφού ο πολίτης λάβει στο κινητό του ένα κωδικό παραλαβής. Για τους πάνω από 65 έστελναν μέσω ταχυδρομείου 5 μάσκες την εβδομάδα μαζί με κολόνια και αντισηπτικό. Όμως το σύστημα δεν δούλεψε. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν έλαβε ποτέ τον κωδικό. Στα φαρμακεία σημειώθηκε μεγάλος συνωστισμός.

Τα δέματα με μάσκες που έφταναν στα φαρμακεία ήταν χωρίς σωστή συσκευασία, με σκόνη και άλλα προβλήματα. Δεν υπήρχε αρκετό στοκ ούτε ενιαία τυποποίηση (ανόμοιες, υφασμάτινες). Ο Ιατρικός Σύλλογος δημοσίευσε οδηγίες προς τους πολίτες πώς να φτιάχνουν μάσκες στο σπίτι.

28 Απριλίου, το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν προβλήματα στην διανομή μασκών. Όσοι εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες καθώς και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δεν θα μπορούν να προμηθεύονται από φαρμακεία, οι υπηρεσίες τους θα κάνουν διανομή.

29 Απριλίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται η διανομή μασκών σε χώρους εργασίας. Μόνο θα γίνεται διανομή για μάσκες με φίλτρο σε ασθενείς κατόπιν έκθεσης ιατρού.

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε, το κράτος αποφάσισε τώρα να τις διανείμει και πάλι δωρεάν, και πάλι μέσω φαρμακείων αλλά κατόπιν αίτησης που θα υποβάλλουν πολίτες ηλικίας 20 έως 65 ετών στο ηλεκτρονικό σύστημα e-devlet. (e-gov)

Εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν μάσκες από τους οργανισμούς που εργάζονται.

Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα μάσκας πολίτες κάτω των 20 και άνω των 65 ετών και οι υπάλληλοι στα φαρμακεία της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα μεταξύ των θεμάτων συζήτηση στην κυβερνητική τηλεδιάσκεψη υπό τον Eρντογάν θα συζητηθεί το πρόβλημα με μάσκες και επί πλέον το πρόβλημα με τους εργαζομένους στην παραγωγή όπου είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες τύπου FFP-2 και N95 (μεταλλωρύχοι, τσιμεντοβιομηχανίες). Η βιομηχανία χρειάζεται 40 εκατ. Μάσκες . Οι εργαζόμενοι θέλουν να μπορούν να αγοράζουν μάσκες μόνοι του όπως πριν.

Παράλληλα η Τουρκία τις αρχές Απριλίου έχει επιδοθεί στη διπλωματία της μάσκας στέλνοντας μεγάλο αριθμό από μάσκες και άλλο ιατρικό υλικό σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία) και των Βαλκανίων.

Η τελευταία αποστολή (500.000) μάσκες και άλλο υλικό στάλθηκε στις ΗΠΑ και συνοδευόταν από προσωπική επιστολή του Ερντογάν προς Τραμπ με την οποία ζητά σύσφιξη σχέσεων, οικονομική και στρατηγική συνεργασία.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα