Τουρκία: Φοράς μπλουζάκι που γράφει τη λέξη «HERO» …συλλαμβάνεσαι (video)

09:41 23/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον δεκαπέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στην Τουρκία την εβδομάδα που πέρασε επειδή φορούσαν μπλουζάκια που ανέγραφαν το σύνθημα «ήρωας», κάτι που για τις αρχές αποτελεί μια ένδειξη υποστήριξης προς τους δράστες του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της περασμένης χρονιάς. Την ίδια στιγμή με αφορμή τις πρακτικές που ακολοθουθεί η Άγκυρα , ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ασκεί σφοδρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση.»Όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», επανέλαβε σε συνέντευξή του στη «Die Welt» ο υπουργός Εξωτερικών

της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

#1DolarlıkHEROHero t-shirt nün sırrı çözüldü @YouTube aracılığıyla

— SMD (@SMDunyasi) July 22, 2017

Αναφορικά με τις συλλήψεις πιο πρόσφατες είναι αυτές ενός ζευγαριού το Σάββατο στην Αττάλεια (Αντάλια, νότια) και ενός εφήβου στο Τσανάκαλε (νοτιοδυτικά), διότι φορούσαν λευκά μπλουζάκια με τη λέξη Hero (ήρωας, στα αγγλικά), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

'Hero' tişörtü giyen 3 gence gözaltı pic.twitter.com/ngBS1n4SSg

— Doğan Haber Ajansı (@dhainternet) July 23, 2017

NO WORDS |

A college student detained today by lunatic Erdogan Regime in Turkey for wearing a 'HERO' printed t-shirt. pic.twitter.com/5vkq6TcP4h

Turkey Deeply (@TurkeyDeeply) July 18, 2017

Οι τουρκικές αρχές βλέπουν σε αυτή την εκ πρώτης όψεως άκακη ενδυματολογική επιλογή ένα κρυφό μήνυμα υποστήριξης προς τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατά την Άγκυρα ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, κάτι που ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Όλα ξεκίνησαν τη 13η Ιουλίου, όταν ένα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης προς τη 16η Ιουλίου 2016 παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με ένα μπλουζάκι που έγραφε «ήρωας».

Αντιδρώντας, ο Ερντογάν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα οι κρατούμενοι που δικάζονται για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα να φορούν μία τυποποιημένη στολή, όπως οι πορτοκαλί φόρμες των κρατούμενων στη φυλακή του αμερικανικού στρατού στον Κόλπο του Γουαντάναμο.

Συνυπολογίζοντας τις τρεις συλλήψεις που έγιναν το πρωί του Σαββάτου, τα πρακτορεία ειδήσεων Doğan και Ανατολή έκαναν λόγο για συνολικά 15 προσαγωγές αυτού του είδους την περασμένη εβδομάδα.

Suspect wearing ‘hero’ T-shirt in coup trial thrown out of courtroom | Turkish Minute pic.twitter.com/68aptx1RUm

Turkish Minute (@TurkishMinuteTM) July 13, 2017

Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν βρισκόταν ένας συγγενής του προσώπου που δικαζόταν στην Άγκυρα και φόρεσε πρώτος το μπλουζάκι με τη λέξη «ήρωας». Όμως οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι φοιτητές και εργαζόμενοι που είπαν ότι δεν γνώριζαν την κρυφή σημασία που αποδίδουν οι αρχές στη λέξη.

Τουλάχιστον δύο από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν προφυλακίστηκαν και θα προσαχθούν σε δίκη για «τρομοκρατική προπαγάνδα«.

Ο έφηβος που συνελήφθη χθες στο Τσανάκαλε καταγγέλθηκε στην αστυνομία από διερχόμενους. Οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν τον ανάγκασαν να φορέσει ένα κόκκινο μπλουζάκι πριν τον πάνε στο αστυνομικό τμήμα, μετέδωσε το Doğan.

«Πολίτες καρφώνουν ανθρώπους που φορούν ένα μπλουζάκι με τη λέξη “ήρωας” κι η αστυνομία τους συλλαμβάνει», συνόψισε χθες ένας τούρκος χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter πριν προσθέσει «η κοινωνία μας έχει χάσει το μυαλό της τελείως.

Σφοδρή κριτική Στάινμάιερ στην Τουρκία

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει της χώρα στα μέτρα του. Οι εναπαμείναντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση φυλακίζονται και φιμώνονται», είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεπτικό δίκτυο ZDF, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής. Ως εκ τούτου, η κριτική η οποία ασκείται από την γερμανική κυβέρνηση είναι ορθή, διότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης», τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Ο κ. Στάινμάιερ χαιρέτισε επίσης την ανοικτή επιστολή -και στα τουρκικά- του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που απηύθυνε προς τους Τούρκους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, από τις στήλες της λαϊκής εφημερίδας Bild.

«Μπορώ να φανταστώ ότι η πικρία των τριών εκατομμυρίων Τούρκων είναι πολύ μεγάλη όταν βλέπουν πως οι γέφυρες οι οποίες χτίστηκαν από πολλούς γκρεμίζονται από την Άγκυρα. Είναι πραγματικά πικρό και επομένως ήταν αναγκαίος ένας καλός λόγος προς τον τουρκικής καταγωγής πληθυσμό», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Γερμανίας.

Ερντογάν: Καλεί την Γερμανία να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Κυριακή, τη Γερμανία «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα